2022. október 5., szerda

Nem éltem hiába! Ezt is megtudtam!

100 millió évvel fiatalabb lehet a Hold, mint hitték

            Egy új, holdkőzetek elemzésén alapuló tanulmány szerint a Hold 100 millió évvel fiatalabb lehet, mint ahogy eddig hitték.
            A legnépszerűbb elmélet szerint a Holdat egy titokzatos, Mars méretű vagy annál nagyobb bolygó Földnek csapódása hozhatta létre körülbelül 4,56 milliárd évvel ezelőtt, röviddel a Naprendszer keletkezése után. A holdkőzetek friss elemzése azonban arra utal, hogy a Hold – amely valószínűleg ennek a gigászi ütközésnek a törmelékéből állt össze – valójában csak 4,40-4,45 milliárd éves – adta hírül a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál.
            A tudósok szerint, ha a Hold 100 millió évvel fiatalabb, mint eddig vélték, az átformálhatja a Földről és kísérőjéről való tudományos vélekedést. "Ha a Föld már a gigászi ütközés előtt kialakult, akkor vajon a becsapódás a bolygó legkorábban létrejött légkörét is elpusztította?" - vetették fel a kutatók.
            A tudósok 4,568 milliárd évesre teszik a Naprendszer korát. A viszonylag kicsi égitestek, például az aszteroidák keletkezésének idejét is pontosan meg tudják állapítani, ha megfigyelik, mikor játszódott le kőzeteik – részben a bolygók építőanyagának összeütközéséből származó hő okozta – nagyfokú olvadása.
            A technológia fejlődésével a tudósok mindenesetre egyre pontosabb becsléseket tudnak készíteni, és ezek a becslések a Hold létrejöttét egyre későbbre teszik. Úgy gondolják, drámai megszületése után égi kísérőnk olvadt kőzetek óceánja volt. Az ebből az "óceánból" képződött holdkövek a jelenleg legpontosabb kormeghatározás szerint 4,36 milliárd évesek. A Földön a tudósok több helyen találtak olyan jeleket, amelyek 4,45 milliárd évvel ezelőtti nagy kőzetolvadásra utalnak. Gyűlnek tehát a bizonyítékok – mondják a kutatók –, hogy a Holdat létrehozó és a Földet átalakító katasztrofális erejű ütközés bő 100 millió évvel később történhetett, mint ahogy azt eddig feltételezték.
            A Hold mint tulajdonnév a Föld bolygó egyetlen kísérőjének (holdjának) neve. A Földtől való átlagos távolsága 384 402 kilométer, nagyjából a Föld átmérőjének 30-szorosa. Átmérője 3476 kilométer, hozzávetőleg a Földének negyede. Ezzel a Hold a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja a Jupiter három holdja, a Ganümédész, a Kallisztó és az Io, valamint a Szaturnusz Titán holdja után. 
(Forrás: Richpoi Hírek, 2013.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése