2022. október 12., szerda

Elkészült 300 ezer közeli galaxis katalógusa

            83 ezer felhasználó több mint 300 ezer galaxisról gyűjtött információkat a kutatók számára.
            A kutatók úgy vélik, a számítógépek igen jól teljesítenek a galaxisok tulajdonságainak – méretüknek és színüknek – a felmérésében, ám az olyan összetettebb jellegzetességekre, mint az alakzat és a struktúra, az emberi szem a megbízhatóbb. A Minnesotai Egyetem vezette nemzetközi kutatócsapat elkészítette az új galaxisadatok katalógusát, ez tízszer nagyobb, mint a hasonló típusú korábbiak. Az egyetem közzé is tette szemelvényeit a felhasználók által kategorizált képekből.
            Kyle Willett, a tanulmány vezető szerzője szerint az új katalógus az első alkalom, hogy egy galaxispopulációról ilyen hatalmas mennyiségű információt gyűjtöttek össze. „Az emberek világszerte nekiálltak megvizsgálni az adatokat, hogy még részletesebb képet kapjunk a galaxistípusokról” – ismertette.  2009 februárja és 2010 áprilisa között több mint 83 ezer önkéntese vette szemügyre a Sloan Digitális Égboltfelméréssel összegyűjtött képadatokat. Válaszoltak egy sor kérdésre: többek között arra, vannak-e spirálkarjai a képződménynek, mennyi látszik belőlük, és vannak-e küllők.
            Az egyes képeket átlagosan 40-45 alkalommal osztályozták a pontosság növelése érdekében. A több mint 300 ezer galaxis 16 milliót is meghaladó osztályozása mintegy 57 millió kattintást reprezentál. A legtöbb önkéntes saját bevallása szerint azért vesz részt a projektben, mert élvezi, hogy hozzájárulhat valamivel a tudományhoz. A becslések szerint az önkéntesek erőfeszítései egyetlen kutató mintegy 30 évnyi munkáját reprezentálják.
            „Napjaink nagy teljesítményű teleszkópjaival olyan hatalmas mennyiségű új képet gyűjtünk be, hogy a csillagászok egyszerűen nem tudnak lépés tartani vele, és mindent részletesen besorolni – mondja Lucy Fortson, a vizsgálat egyik társszerzője. –Soha nem tudnánk ilyen katalógust készíteni az önkéntesek segítsége nélkül.” Hozzátette, az új katalógussal pillanatképeket kapnak a különféle galaxistípusok pillanatnyi kinézetéről. Az adatbázis emellett sok mindent elárul a galaxisokról a távoli múltba tekintve is, továbbá segít megismerni, hogyan változik univerzumunk. Az új katalógus elkészüléséhez további önkénteseket keresnek. Különleges képességekre nincs szükség, csak meg kell látogatni a projekt weboldalát, és néhány percen belül meg is lehet kezdeni a galaxisok osztályozását. 
(1913-ban történt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése