2024. március 2., szombat

Arany János születése tiszteletére koszorúzás, előadás, Nagykőrös 2024. március 1.

Bár délelőtt kétszer is eleredt az eső, délután már derűs szép tavaszi idő fogadta azt a nagyszámú közönséget, amely a Hősök terén az Arany család szoborcsoportnál Arany János születésnapi ünnepségére gyűlt össze.
A Himnusz közös eléneklése és Batárné Szigeti Mártának, a Nagykőrösi Arany János Társaság elnökének köszöntője után Arany János ,,Régi panasz” című versét adta elő mély átéléssel Gál Adrienn, az Arany János Református Általános Iskola 8. c osztályos tanulója.
Ezután Rácz Péter helytörténésznek, a Nagykőrösi Református Egyházközség főgondnokának ,,rendhagyó” ünnepi beszéde következett, aki az Arany János korabeli Nagykőröst mutatta be hatalmas ismeretanyagra támaszkodva.
A Petőfi Sándor Általános Iskola negyedik osztályos népdaléneklő kiscsoportja egy kevéssé ismert vidám Arany-dallal színesítette az ünnepet Diószegi Katalin tanárnő vezetésével, amelyet a költő 1856-ban Nagykőrösön írt.
A szoborcsoport közös megkoszorúzása előtt és után még elénekelt közösen egy-egy Arany-dalt a közönség, majd a KRE Pedagógiai Karára vonultak át. Itt a Társaság elnöke díszoklevelet adott át dr. Szontágh Pálnak, a Református Pedagógiai Intézet igazgatójának, Szász Károly ükunokájának, a Társaság tiszteletbeli tagjának, aki frappáns köszönő beszédében Nagykőröshöz fűződő kapcsolatáról szólt.
Az ülés fő részben Sáfár Anna az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény rejtett kincseiről - azon belül elsősorban Szász Károlyról - tartott élvezetes előadást korabeli dokumentumokat is bemutatva.
Az élményekben gazdag délután befejezéseként Batár Zsolt Botond a Múzeum előtt álló Nagy Tanári Kar tagjainak egykori nagykőrösi lakhelyén elhelyezendő emléktáblák tervét ismertette, melyet a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület, a Nagykőrösi Arany János Társaság és Nagykőrös Város Önkormányzata szervez. Városunk polgárainak adományaira is számítunk. Elsőnek Szilágyi Sándor emléktáblája kerül a Szilágyi utca 4. sz. ház falára 2024. szeptember 7-én az Arany-napok keretében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése