2024. március 1., péntek

Tippek az egészséges reggelihez


Sokszor hallani szakértőktől, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. De sokszor hallani azt is, hogy reggelire tápanyagban gazdag ételeket érdemes fogyasztani. Lássuk, hogyan tudunk kevés fáradsággal, mégis energiadús, egészséges reggelit készíteni!
A napi rohanásba sokszor nem fér bele egy kiadós reggeli elfogyasztása. Inkább gyorsan bekapunk valamit, amit akár munkába vagy iskolába menet is megehetünk, felhörpintünk egy pohár tejet, vagy megiszunk egy tejes kávét. Ezzel viszont akár egész napra rosszat tehetünk magunkkal, hiszen a gyorsan elfogyasztott étel gyomorpanaszokat okozhat, és mivel ez a fajta reggeli túl sok energiát nem is tartalmaz, igencsak hamar megéhezhetünk utána.
Táplálkozási szakértőktől tudhatjuk, hogy az ideális és egészséges reggeli vitaminokban, rostokban és főként energiában gazdag. Utóbbit legnagyobb mennyiségben a szénhidrátokból nyerhetjük, de egyáltalán nem mindegy, milyen formában juttatjuk azokat szervezetünkbe. A finomított lisztből és fehér cukorral készített péksütemények semmiképpen nem javasoltak, viszont a teljes értékű gabonát és gyümölcsöket tartalmazó müzlik és reggelizőpelyhek, annál inkább. Szervezetünknek reggel van a legtöbb energiára szüksége, hogy a napi kihívásokat a legkönnyebben vehessük. Lássuk hát modern korunk gyors és egészséges reggeli alternatíváit!

Zabkása
A zabkása nagyanyáink korában sokkal gyakrabban fogyasztott étel volt, mint manapság. Talán azért, mert felváltotta a tejbegríz és a tejberizs, amit viszont annál többet eszünk. Pedig a zab nem véletlenül volt régebben is az egyik legkedveltebb gabonaféle, hiszen nagy mennyiségű energiával látja el a szervezetet, így kiváló választás a nap elindítására. Elkészítése szinte semmiben sem különbözik a tejbegríztől: a zabpelyhet tejben megfőzzük, és a végén egy kevés mézzel, fahéjjal ízesíthetjük. Mivel a zab egy édeskés ízű gabona, a gyerekeknek is biztosan ízleni fog. Friss, szezonális gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk, de finom mellé a kakaó is. Elkészíthetjük előző este is, így reggel már csak egy gyors melegítés szükséges.

Pirított zabpehely vagy árpakehely

Kevés vajjal és mézzel keverjük össze a zabpelyhet (árpapekelyhet), és tegyük be a sütőbe 20 percre pirítani. Kihűlve, tegyük jól zárható üvegekbe, 1 hétig biztosan eláll. Egy kevés gyümölccsel dúsítva, és karamellás tejjel felöntve, igazán ízletes és gyors reggelit kapunk.
Házi müzli aszalt gyümölcsökkel
A boltokban kapható, kész müzlik helyett készítsük el inkább saját müzlinket, amiben csakis olyan alapanyagok találhatóak, amiket mind szeretünk. Válogassunk össze gabonapelyheket, puffasztott gabonákat, kókuszchipset, aszalt gyümölcsöket, és egy zárható tetejű üvegben keverjük az egészet össze. Nemcsak kiadós mennyiséget kapunk belőle, de bármikor kéznél van, ha napközben megéheznénk egy kis édességre. Friss, szezonális gyümölcsökkel és natúr joghurttal vagy friss tejjel összekeverve kiváló reggeli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése