2024. március 20., szerda

John Lennon és Yoko Ono házassági évfordulójára - 1969. március 20.

           John Lennon, a Beatles vezére és Yoko Ono, az avantgárd filmrendező-képzőművész 1969. március 20-án házasodott össze a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltárban, két és fél évi ismeretség után. Kettejük szerelme gyökeres változást hozott Lennon életében, zenei munkásságában, művészi szemléletében és bizonyos értelemben siettette az együttes feloszlását is. Már az esküvő előtt két erotikus kollázslemezt készítettek, a Two Virginst és a Life With Lionst, ezeket tetézték meg a The Wedding Albummal, amelynek egyik oldala nem áll másból, mint egymás nevének ismételgetéséből és nászsikolyaikból. Az esküvő után Amszterdamba – az   ellenkultúra akkori európai fellegvárába – utaztak nászútra, ahol a Hilton szállodai lakosztályukból a világbékére szólítottak fel ágy-tiltakozásukkal (bed-in), a „szeretkezz, ne háborúzz” jelszó szellemében. A The Wedding Album második oldalára az itt készült beszélgetések, interjúk, nyilatkozatok kerültek. Később szerelmükből Beatles-dal lett, a Ballad of John and Yoko.
            Yoko Ono a negyvenedik évfordulón úgy nyilatkozott a Volkskrant című holland napilapnak, hogy a bed-in for peace elsősorban romantikus utazás volt, inkább, mint politikai mozgósítás. "Naivak voltunk. Nagyon zavaros időket élünk, de biztos vagyok abban, hogy ma már az emberiség 90 százalékának meggyőződése, hogy a háború nem megoldás” – mondta a művésznő. Csatlakozott hozzá a szálloda igazgatója, aki szerint „John és Yoko békeüzenete a mai napig aktuális”. Megszólalt egy fotós is, akinek akkor 15 évesen sikerült valahogy bejutnia a híres párhoz. Abban az időben haragudtunk a kapitalizmusra, a profithajszolásra, a szegények és a gazdagok közötti szakadékra és hitet tettünk az értelmetlen háborúk ellen. Manapság az üzenet ugyanolyan érvényes, mint akkor. Miért? Mert magunkat kevertük bajba – mondta.
            John és Yoko 1969. május 26. és június 2. között a montreali Queen Elisabeth Hotelben ismételte meg a bed-int. Itt született meg a Give Peace A Chance című békedal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése