2024. március 10., vasárnap

A szobanövények átültetése

A tavasz a szobanövények életében is nagy változást jelent. Az egész télen át szobában tartott virágokat, növényeket próbára tette a fűtött helyiségek száraz levegője, a házipor, és az esetleges dohányfüst. Emiatt az érzékenyebbek alsó levelei megbarnulnak, megsárgulnak, vagy lehullanak.
Tavasszal a szobanövények anyagcseréje is felgyorsul, növekedni kezdenek, ehhez elegendő tápanyagra van szükségük. A cserépben lévő föld tápanyagkészlete idővel kimerül. Ezért így tavasz elején itt az idő átültetni szobanövényeinket! Valamivel nagyobb cserepet kell választani, de nem túl nagyot, mert azt a növények nem kedvelik. A legtöbb növény remekül fejlődik általános földkeverékben is.
Az új cserép aljába ujjnyi földréteget öntsünk, erre mehet a kiemelt földlabda. Erről csak a felső réteget kell lekaparni, amúgy ne bolygassuk. Tegyük a cserép közepébe. Az alsó földréteg és a cserép fala közötti részt töltsük fel földdel. Nyomkodjuk le, és tegyünk rá még annyi földet, hogy a cserép pereménél fél centivel alacsonyabb legyen. (Forrás: Lakáskínálat.hu 2013. május 1. – Szobanövény)


Az erkélyemről egy kép 2015-ből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése