Hozzávalók a tésztához :
- 500g liszt,
- 250g vaj vagy margarin,
- 4 tojássárgája,
- 20g élesztő,
- 20g porcukor
- 1,5dl tej,
- 1 db tojás a kenéshez ,
- só
Hozzávalók a diótöltelékhez:
- 200g darált dió, - 200g porcukor, - 20g vaníliás cukor, - 0,5dl tej, - 50g mazsola, - 2cl rum
- 500g liszt,
- 250g vaj vagy margarin,
- 4 tojássárgája,
- 20g élesztő,
- 20g porcukor
- 1,5dl tej,
- 1 db tojás a kenéshez ,
- só
Hozzávalók a diótöltelékhez:
- 200g darált dió, - 200g porcukor, - 20g vaníliás cukor, - 0,5dl tej, - 50g mazsola, - 2cl rum
Elkészítése:
A
tészta elkészítése: A
tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba
tesszük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne
olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a
tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává
dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük,
és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen,
elkészítjük a tölteléket. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A
darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban
áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, elkeverjük, és a
felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.
A tésztát a hűtőszekrényből
kivéve 3–4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a
tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék
nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti
irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára
kerüljenek.
A kenéshez a tojást
szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük
vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével
megtesszük ugyanezt. lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával –
ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített
(kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és kis szeletekre
vágva tálaljuk. (Forrás: 109.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése