A gombát – ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni – papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.
A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)
Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.
Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.
Ha kissé megfonnyad a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.
Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt,ha az első főző vizet leöntjük róla Ha a második főző vízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.
A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főző vizet leöntjük róla.
A káposztaszag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főző vízbe.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése