2023. február 18., szombat

A citrusfélék egészségmegőrzése


           A citrom a népi gyógyászatban is fontos alapanyaga a megfázás kezelésének, bár a hársfa-, és bodzatea, sőt a gyömbérből készült forró ital is hatásosak. Sokan nem veszik a fáradságot, hogy drogériákba menjenek értük (mások pedig egyszerűen szkeptikusak, és a gyógyszerek mellett teszik le voksukat), a citrom viszont mindenhol kapható, mindenki ismeri, tehát könnyen hozzáférhető segítség. A citrom titka a C-vitamin, vagyis az L-aszkorbinsav, mely a szervezet immunrendszerének erősítésében jeleskedik, így harcolva a téli nyavaják ellen.
A citrom egyébként nem rendelkezik kiugró C-vitamin tartalommal, jócskán beelőzi azt a csipkebogyó, a petrezselyem, a káposzta, de még a barack is, bár utóbbi mostanában nyilván hiánycikk. A citrom mellett főleg az szól, hogy olcsó, beépült a köztudatba, fogyasztása teában roppant egyszerű, íze pedig kellemes. Az ágyban nyögő beteg érthetően nem káposztát akar rágcsálni.
Természetesen magát a gyümölcsöt lehet inkább ajánlani, mintsem a különböző citromleveket, és az is fontos, hogy a C-vitamin magas hőmérsékleten hamar lebomlik, így ne a forró, hanem a kicsit már kihűlt (de persze még meleg) teába tegyük, különben nem sokat ér. A megfázás okozta kellemetlen tünetek enyhítésében már maga a meleg ital is segít, ám ha a citromot olyan teába tesszük, mely egyébként is gyógyhatású, máris megkettőztük a hatást. A fentebb említett bodza és hárs mellett a jó öreg kamilla, a kakukkfű, a lándzsás útifű, a csipkebogyó, és a galagonyalevél is kiválóak, és persze a mézes édesítésről se feledkezzünk meg!
A citromra visszatérve, ez a fanyar, sárga gyümölcs nem csupán megfázás és teaízesítés esetén jöhet jól, hanem házikedvencként is, ugyanis a mi klímánkon is termeszthető, persze nevelése több macerával jár, mintha eredeti élőhelyén, valamely mediterrán országban próbálkoznánk vele. Az alábbi videóban a citrom tartásához kedvet kapó hobbikertészek hasznos alapinformációkhoz juthatnak, és kis szerencsével egyszer majd saját termésből facsarhatnak a teájukba belőle.
A mandarin Kínából származik. Magas vitamin és tápanyagtartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, illetve segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Közkedvelt diétás gyümölcs, mivel alacsony a kalóriatartalma. Megakadályozza a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, ráadásul még baktériumölő és idegnyugtató hatással is rendelkezik. A mandarin a C-vitamin mellett, tartalmaz még A és B vitamint is.
A narancsról azt gondolták, hogy egy sajátos almafajta, ezért úgy is nevezték, hogy a „kínai alma”. A 15.-16. században terjedt el. Rokonaihoz hasonlóan magas tápanyag és vitamin tartalommal rendelkezik, ezért segíti a szervezetet megóvni a különféle megfázásoktól. Számos antioxidánst tartalmaz, ezért fontos szerepet tölt be a rák elleni harcban. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a vérkeringésre. A narancs C vitamint, B és A vitamint, nátriumot, káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, ként, klórt tartalmaz.
A grapefruitot (magyarul: citrancs) fanyar íze miatt sokan nem kedvelik. Igen magas a C -vitamin tartalma, már egy grapefruit elfogyasztása fedezi a napi szükséges C-vitamin bevitelt. Kiváló zsírégető, előnyös hatással van az emésztésre. Baktérium és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik. C-vitamint, káliumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése