2023. január 23., hétfő

A depresszió világnapjára - január 23. Itt a megoldás a stressz ellen?

A városi stressz három oka:

Német kutatók összehasonlították a hosszabb ideje városban élők és a vidéki lakosok idegrendszerét, és rájöttek, hogy a városiak agya sokkal fogékonyabb volt a stresszre. 
Állításuk szerint a városi lakosoknak sokkal több emberrel kell érintkezniük nap mint nap, és ez határozottan növeli bennük a stresszt. Továbbá arra is rájöttek, hogy a betondzsungelben élőknél gyakoribbak a hangulatváltakozások, és alapjáraton többet idegeskednek. Holland tudósok szerint pedig a skizofrénia kialakulásának lehetősége kétszer nagyobb azoknál, akik nagyvárosi környezetben nevelkedtek.
Mi a városiak stresszének fő okozója, leszámítva persze a sok béna sofőrt? Találtunk három bűnöst, akiktől biztosan neked is megemelkedik a klortizol szinted.
A hatalmas lárma
Hangos, váratlan zajok (pl: autósok dudálnak, metró érkezik az állomásra stb.). Tanulmányok kimutatták, hogy ezek legalább 90 percre megemelik a stressz hormon szintet az emberben. Dr. Herbert Benson, a Harvard Orvostudományi Főiskola professzora szerint a városi stresszt simán le lehet gyűrni, pusztán csak be kell kapcsolnod magadban a „pihenő fokozatot.” „Ismételj egy nyugtató szöveget vagy gondolj egy olyan helyre, ahol nyugodtnak érzed magad!” – magyarázza Benson. Az efféle, naponta végzett meditációnak kimutatható eredményei vannak a stressz és feszültség csökkentésében.
A zöldterület hiánya
Bebörtönözve érzed magad a melóban? Egy kis zöld körülötted már segíthet. A Michigani Egyetem kutatása kimutatta, hogy a börtönlakók nyugodtabban viselkednek és kevesebb orvosi felügyeletet igényelnek, ha a természetben lehetnek. Brit tudósok szerint már napi 5 perc séta is jelentős mértékben hozzájárul a közérzeted javulásához. Benson szerint minden nap meg kellene próbálnod egy kis időt a szabadban tölteni, legyen szó akár egy kis tóról vagy parkról. Még az is segít, hogy ha csak egy szobanövényt teszel az asztalodra. A Kansasi Egyetem kutatói rájöttek, hogy azok a kórházi betegek, akiknek szobájukban növény volt, jobban tűrték a fájdalmat, kevésbé voltak idegesek és a vérnyomásuk is alacsonyabb volt.
Folytonos ingázás 
A Cornell kutatói bebizonyították, amit mi már évtizedek óta tudunk: minél hosszabb, lassabb, zsúfoltabb úton kell a munkába jutnod, annál idegesebben érsz be a melóhelyre. Éppen ezért tanácsoljuk, hogy pattanj biciklire vagy sétálj, még ha csak egy bizonyos szakaszon is. „A testmozgás segítségével könnyebben nyugalmi fokozatba kapcsolhatod az idegeidet.” – tette hozzá Benson. Elkerülheted a kiszámíthatatlan forgalmat és a tömegközlekedést, plusz ezzel a kis sporttal még a közérzetedet is javíthatod. Ha azonban te mégis a dugóba keveredett zsúfolt buszon álldogálsz, akkor ideje mélyeket lélegezni. Egy olasz kutatás szerint a lassú és egyenletes lélegzetvétel feloldja a feszültséget az emberben. (MensHealth)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése