2022. november 22., kedd

Mire jó az almaecet?

Az almaecet ma újra a figyelem középpontjába került. Igazi „csodaszer", amely sokoldalúan alkalmazható: a konyhában és a szépítkezésben is a segítségére lehet. Íme néhány ötlet, mire használhatja fel!
Vitaminban gazdag
Az almaecetet az almalé erjesztésével nyerik. A gyümölcsből először almabor, majd ecetsav lesz. Nagyon előnyös az emberi szervezet számára, hiszen több mint 90 anyagot, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Jó hatással van az emésztésre, a vitaminok által pedig az immunrendszerét is erősíti.
Elősegítheti a fogyást
Ha naponta iszik belőle, a fölösleges kilóktól is megszabadulhat. Az ecet serkenti az anyagcserét, elősegíti a zsírok lebontását, méregtelenít és víztelenít. Amennyiben minden étkezés közben megiszik 1 pohár vizet 2 teáskanál almaecettel, az édességet is kevésbé fogja kívánni. Az ecet sem képes azonban csodákra, ha nem kerüli el a zsíros és egészségtelen ételeket! – Ha savtúltengése, refluxa vagy egyéb emésztőszervi panasza van, fontos, hogy a tervezett kúra előtt egyeztessen kezelőorvosával! – figyelmeztetett dr. Kóczán István belgyógyász.
Ízesíteni lehet vele
Salátaöntetet is készíthet belőle! Illik a halételekhez és szárnyasokhoz, a kacsamellsalátához. Zöldségeket is ízesíthet vele, például a céklakrémlevesben is megállja a helyét, de kipróbálhatja a kecskesajthoz is.
Oldja a zsírt
Mosogatószerhez adagolva remek zsíroldó, emellett használhatja a vízkő oldására is! Csillogóbbá teszi a poharakat! A mosásban is a segítségére lehet: a ruhák tisztábbak és lágyabbak lesznek tőle. A vágott virágokkal is csodát művel, tegyen a vizükhöz néhány cseppet, így hosszabb ideig maradnak majd frissek!
Édes álom
Éjszaka nehezen jön a szemére az álom? A nehézkes elalvás problémáján is segíthet. A recept pofonegyszerű: 3 kanál mézhez tegyen 3 teáskanál almaecetet, majd keverje jól össze. Lefekvés előtt ebből vegyen be 2 teáskanálnyit. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat szervezetére, így a pihenés is könnyebben megy majd.
Elűzi a migrént
Sokszor fáj a feje, és már minden módszert kipróbált a lüktető fájdalom csökkentésére? Gőzöljön almaecettel! Lapos edényben keverjen össze egyenlő mennyiségű almaecetet és vizet, majd lassú tűznél hagyja forrni a keveréket. Amikor az edényből kezd felszállni a gőz, hajoljon fölé, és néhányszor mélyen lélegezze be.
Testszag ellen is jó
Az almaecet hatékonyan veszi fel a küzdelmet a testszag ellen. Segít beállítani a bőr pH-szintjét, és eltávolítja a kellemetlen szagokat okozó bakté­riumokat. Törölje át a hónaljakat minden reggel hígítatlan almaecetes vattával. A lábszag ellen is kiváló: töltsön egy lábáztatóba meleg vizet, adjon hozzá 1/3 csésze almaecetet, majd hagyja ázni végtagjait ebben a keverékben 15 percen át hetente egyszer. (Forrás: Sztankó Annamária)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése