2021. június 26., szombat

A Kossuth-kifli (ami nem is kifli) - MAGYAR KONYHA


A Kossuth-kifli generációk óta igazi kedvenc sütemény. Bizonyítja népszerűségét a róla alkotott legenda

A félhold alakú sütemény valójában nem is kifli. A sokak kedvenc süteményének számító mandulás finomság Pozsonyból indult útjára, hogy meghódítsa a közönségét. A 19. században ebben a városban ülésezett az országgyűlés, melyen Kossuth Lajos részt vett két főrendi özvegy képviseletében – Révai Anna bárónő és Pongrácz Bóra.

Neve országosan ismert akkor lett, mikor 1832-1836. évi ülésszak idején elindította az Országgyűlési Tudósításokat és a reformellenzéket népszerűsítette.

Az ifjú ügyvéd a Palugyay Jakab Vasforrás nevű, pozsonyi vendéglőjében étkezett, ami a képviselők kedvenc helye volt. A híres vendéglős konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és mákos pozsonyi kifli is. Legjobban szerette Kossuth a kifli mandulás változatát, ezért viseli a nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény.

Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth nem volt válogatós, országjárásai során mindenütt szívesen fogadta, amivel kínálták. A vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett Kossuthnak. Így kapta a nevét a Kossuth kenyér, ami a kor jellegzetes édessége volt – mandulával és csokoládédarabkákkal ízesített teasütemény.

Kossuth-kifli receptje:

Hozzávalók: 

Tésztához: 350 g liszt, 200g margarin vagy vaj, 60 g porcukor, 1 db citrom, 3 db tojássárgája,1 csomag sütőpor. 

Töltelékhez: 200 g darált dió, 250 g porcukor, 3 db tojásfehérje, darált mandula

Elkészítése: A lisztet a porcukorral, sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a vajat /margarint/, a citrom kicsavart levét, a tojás sárgákat és jól kidolgozzuk, majd pihentetjük. A kapott tésztát félú jnyi vastagra nyújtjuk, a lapot háromszög alakú darabokra vágjuk. A töltelékhez a tojáshehérjét a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az őrölt diót és betöltjük a tésztadarabokba. A tésztadarabokat kiflikké sodorjuk, felületét tojással megkenjük és tört mandulával megszórjuk.

Előmelegített sütőben sütjük, az elkészült kifliket porcukorral meghintjük, darált mandulával megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése