2021. június 22., kedd

NYOLC ÉVE TÖRTÉNT Tisztelgés a Rákóczi-szabadságharc kezdetének 310. évfordulóján (7/5)

                          A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány, a II. Rákóczi Ferenc Öröksége Egylet és a Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület – hagyományteremtő céllal – a második kuruc szabadságharc kezdete napján (június 16.) méltóságteljes, nagyívű megemlékezést szervezett. A program az Oktogonról induló, és a Hősök terén záruló felvonulással kezdődött, zenével, énekkel színesített ünnepi beszédekkel folytatódott, és az Örökség-koncerttel záródott.
Kelemen Csaba színművész II. Rákóczi Ferenc zászlóbontáskor elhangzott beszédét adta elő mély átéléssel. Annyira beleélte magát a fejedelem szerepébe, hogy a felvonulás alatt is lelkesítő beszédeket tartott az út két oldalán állóknak. Nagyon örültem, hogy a II. Rákóczi Ferencről írt könyvemet ismerte.


Sasvári Sándor lovon ülve nagy sikerrel énekelt a „Kárpátok fölött”.

Dr. Gaudi Nagy Tamás országgyűlési képviselő felvetette, hogy kell egy Rákóczi-szabadságharc emléknap. Június 16-át javasolja már három éve, azt a napot, amikor a vezérlő fejedelem átlépte a magyar-lengyel határt.







Vesztegrám Miklós tárogatóművész a kurucok hangszerén idézte fel a kort.








Mészáros István az Új Magyar Gárda főkapitánya a hazáról, a szabadságharcról beszélt, II. Rákóczi Ferencet állította példaképnek. Hosszan éltette Rákóczi szabadságvágyát, és az igazi nemzeti virtust. Majd fogadkozott, hogy „soha nem adjuk fel szabadságunkat”.

(A képeket 2013-ban a helyszínen készítettem. Az ünnepi beszédekkel, megemlékezésekkel folytatom a beszámolót.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése