2021. június 21., hétfő

NYOLC ÉVE TÖRTÉNT Tisztelgés a Rákóczi-szabadságharc kezdetének 310. évfordulóján (7/4)

        A Rákóczi szabadságharc kitörésének 310. évfordulójára kiadott felhívás színben és a fejedelem képével kísértetiesen hasonlít az én 10 évvel ezelőtt megjelent könyvemhez (nagy örömömre)
          A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány, a II. Rákóczi Ferenc Öröksége Egylet és a Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület – hagyományteremtő céllal – a második kuruc szabadságharc kezdete napján (június 16.) méltóságteljes, nagyívű megemlékezést szervezett. A program az Oktogonról induló, és a Hősök terén záruló felvonulással kezdődött, zenével, énekkel tarkított ünnepi beszédekkel folytatódott, és az Örökség-koncerttel záródott.
          Miután a felvonulók elfoglalták a helyüket a Hősök terén, egy ágyúlövéssel emlékeztek a szabadságharc kezdetére.
Morvai Krisztina fővédnök köszöntője után
Hegedűs Lóránt lelkész ecsetelte, hogy milyen kilátástalan volt a magyarság gazdasági, demográfiai helyzete a 150 éves török megszállás következményeként a Rákóczi-szabadságharc után, de a magyarság úrrá tudott lenni a nehézségeken, példát mutatva a mai kornak.

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor II. Rákóczi Ferenc magyarságát méltatta, majd összehasonlította a szatmári béke megszületésének méltányosabb körülményeit a trianoni diktátummal. Rákóczi holtában is üzent – mondta – mert két évszázadig nem merték hazahozni.
(A képeket 2013-ban a helyszínen készítettem. Az ünnepi beszédekkel, megemlékezésekkel folytatom a beszámolót.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése