2020. szeptember 12., szombat

VISSZAEMLÉKEZÉS - Badacsonyi szüreti fesztiválról (harmadik rész) - 2012. szeptember 9.

A szüreti menet 1. rész

 
A badacsonyi szüret az itt élők egyik legnagyobb ünnepe – mint hallottuk többször is. És ez a jól összeállított, gazdag, változatos vidám menet is bizonyította. A badacsonytomaji Szlovák kereszttől indult. 
Balogh Attila sümegi csodálatos szürkemarha fogata megadták a kezdés össznépi varázsát.

A dicső múlt, a vitézi élet nosztalgiáját a hagyományőrzők biztosították. Közülük a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium 2003-ban alakult Csobánc várának „védelmére, felújítására”. A XVI. század végvári hagyományait ápolják, a magyar végvári életet mutatják be korhű öltözetben és fegyverzetben.

  Majd a borlovagrendek elegáns ruhákban megjelent képviselőinek (még női borlovagrend is megtisztelte az ünnepséget) vonulása megteremtette a rendezvény méltóságát. A jól mutató tapolcai ifjúsági fúvószenekar kellemes zenéje pedig a mozgalmasságot, a jókedvet, a fiatalságot tolmácsolta a nagy meleg ellenére is nagylétszámú nézelődőnek.

A tapolcai táncosokról, a Gyula vitézek kompániájáról, Tapolca város küldöttségéről a köszöntőben elhangzott, hogy sokadjára jöttek, de nem utoljára. Színvonalas fellépésüket látva, nem is lepődtünk meg, hogy a rendezők ragaszkodnak hozzájuk.
 
A messziről érkezett finn vendégek szép népviselete, a magyarhoz képest visszafogottabb, de ugyanakkor nagyon kedves tánca nagy tapsot kapott már a menetben is. A színpadon azután osztatlan sikert arattak a mókás, vidám táncukkal, amikor a fiúk a lányokat még a hátukra is felvették. Mi magyarok nagyon kedveljük, ha mások a mi kultúránkat, hagyományainkat tisztelik. A nyelvrokonainktól igazi gesztus volt, amikor zenekaruk magyar zenét kezdett el játszani, táncosaik pedig magyar táncot adtak elő. Az elismerés és a hála nem maradt el, a délután folyamán a legnagyobb tapsot ők kapták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése