2020. szeptember 11., péntek

VISSZAEMLÉKEZÉS - Badacsonyi szüreti fesztiválról (második rész) - 2012. szeptember 9.

Badacsonyban és környékén a nyári-őszi rendezvénysorozat kiemelkedő programja a szüreti fesztivál. Az első napi programok inkább a szakmát mozgósítják, de a második nap minden évben igazi népünnepély. (Szabados Elizával ez utóbbiról számolunk be szép számú olvasónknak.)

A móló környékén játszóház, gyerekkörhinta, bemutatók várták a gyerekeket, kézművesvásár, borsátrak a felnőtteket.
Magyarország leghosszabb szüreti felvonulása Badacsonytomajból indult. Lovasbetyárok, honfoglaló magyarok, végvári vitézek, szürkemarhafogat, a magyarországi borlovagrendek képviselői (pl. Szent Orbán Csókakőről, Alisca Szekszárdról) kezdték a felvonulást. Finnországból, a Felvidékről és a környékbeli településekről érkezett küldöttségek, az ország több pontjáról jött népi táncosok, a győri zászlóforgatók, nagy borházak kínálókocsijai, lovas fogatok alkották a menetet.
A lassú, jókedvű vonulás alatt mindig volt időt táncbemutatókra, zászlópörgetésre, bor, pogácsa kínálására.

Badacsonyban a Brass Band együttes zenéje fogadta az érkezőket. Aki a déli meleg elől el akart bújni, és nem a felvonulást akarta látni, azokat Bódi Lajos és Cigányzenekara szórakoztatta a nagysátorban.
A felvonulás befejezése után a nagysátorban folytatódott az ünneplés. A köszöntők elhangzását követően a felvonuló néptánc együttesek adtak gálaműsort, majd Csocsesz, valamint Postás Józsi bűvölte a közönséget. A Fonográf Emlékzenekar műsora, és a Nosztalgia disco zárta ezt az alapjában kellemes, vidám, jól sikerült napot.
Mivel országos jelentőségű a badacsonyi szüret (a tv egykor még kiváló, azóta is emlékezetes kabarészámot csinált belőle), nem meglepő, hogy a magyar nyelvterület sok pontjáról jöttek vendégek. Aki szereti a sokadalmat, az ilyen típusú népünnepélyt, annak ajánlom, hogy egyszer jöjjön el. Nem fog csalódni!
(A fentiekrők – folytatásokban – részletes beszámolót olvashat a kedves bloglátogató.)

1 megjegyzés:

  1. Ott voltan, gyönyörű volt, szeretlek benneteket, köszönöm mindenkinek - Éljen a haza !

    VálaszTörlés