Az emberi boldogságról
talán van fogalmunk: a meghatározás szerint a boldog ember a sorsával, az
állapotával, a körülményeivel teljesen elégedett, s ennek megnyugtató
érzésétől, derűs örömmel van áthatva. Beszélhetünk családi, földi, házi,
leírhatatlan, mennyei, mérhetetlen, végtelen boldogságról. Hányszor kiáltunk
fel: micsoda boldogság, úszik a boldogságban, az arca ragyog a boldogságtól,
boldogan dalol, minden boldogságot megérdemel, ez a boldogság szigete — a
példák sora végtelen. A boldogságról szóló irodalmi alkotásokból, leírásokból
most egy nemrég olvasott könyvből, Alexander McCall Smith Találkozzunk
Toszkánában! c. bájos és örömteli szerelmi történetéből, az emberi kapcsolatok
tanulmányából idéznék: „Maga sem értette, de hirtelen sugárzó, szinte mámoros
boldogság öntötte el, ami éppen annyira volt fizikai, mint érzelmi jellegű, és
úgy érezte, mintha hirtelen sokkal könnyebbé vált volna — mintha fel is tudna
szállni, ha akarna, és odafentről lenézhetne az útra, a fákra, a házra és a
zsúfolt udvarra. Mint aki megrészegült, elengedte önmagát, olyan érzés
kerítette hatalmába, mintha felkaphatná a szél, és oda vihetné, ahova akarja…
és arra gondolt, azért olyan boldog, mert nagyon jólesik itt lenni, ez alatt az
égbolt alatt, az illatos levegő ölelésében, a lassan emelkedő domboldalon
haladva.” De ha a boldog jelzőt egy növény neve elé tesszük, kissé
elcsodálkozunk. Így jártam én is, amikor a Kertbarát c. magazin nyári számában
arról olvastam, hogy Koch Csaba hajós-bajai és villányi borász a boldog szőlő
elméletét vallja: hagyja szabadon nőni a szőlőtőkén nőtt vesszőket, a
venyigéket, és csak a legszükségesebb esetekben avatkozik bele a növény
fejlődésébe. A további szakszerű magyarázat szerint a szokásosnál nagyobb
lombozattal fejlődő szőlőnek megnő a fotoszintetizáló képessége, így több
napfény kerül a bogyókba, aztán a mustba, a borba, s végül a palackokba. Az is
bebizonyosodott, hogy az úgynevezett boldog szőlő 10 %-kal többet terem a
csonkázott szőlőnél, a magasabb minőségű szőlő pedig magasabb minőségű bort
eredményez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése