2020. július 13., hétfő

VISSZATEKINTÉS - A Vizes Világbajnokság díjazása (2017)

2017. július 14-én elindul a 17. FINA világbajnokság, ahol közel 2500 sportoló méri össze tudását hat sportágban. A legjobbak pénzdíjazásban is részesülnek, aki például világrekordot úszik, az aranyéremmel együtt 13,5 millió forintot kap. Összesen 1,5 milliárd forintot oszt ki a nemzetközi szövetség a résztvevők között.

Pénteken kezdetét veszi a budapesti vizes világbajnokság, ami a legnagyobb sportesemény, amelyet valaha Magyarországon rendeztek. Az eseményen szereplő legjobb sportolókat díjazza a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), így nem csak a sportszellem miatt éri meg versenyezni, hanem az igen szép pénzdíjazás miatt is.

A FINA hivatalos oldala szerint összesen 5 460 300 dollárt osztanak szét a sportolók között.

Ez 1,47 milliárd forintnak felel meg.

Ez az összeg azonban növekedhet, hiszen nem tartalmazza a világrekordokat, minden egyes úszásban elért világcsúcsért 30 ezer dollár, azaz 11 millió forint jár.

A teljes díjazás jelentős részét az úszás viszi el, ők 2,52 millió dollárt kapnak. Ennek oka, hogy ebben a sportágban rendezik meg a legtöbb versenyszámot, összesen 42 aranyérmet osztanak ki. Ez eseményenként 60 ezer dolláros összdíjazást jelent.

A számok többségében az első nyolc helyezettet díjazzák, ez alól kivétel az óriás toronyugrás, ahol 14 sportoló kap pénzt, ez valószínűleg lefedi a teljes mezőnyt.

Az egyéni és páros számok (úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, szinkronúszás) helyezettjei azonos díjazásban részesülnek, az aranyérem 20 ezer dollárt (5,4 millió forintot) jelent, az ezüst 15 ezer dollárt (4,05 millió forint), míg a bronz 10 ezer dollárt (2,7 millió forintot) fizet. A nyolcadik helyezettek 1000 dollárt (270 ezer forintot) kapnak.

Természetesen a csapatsportok nagyobb díjazásban részesülnek, az első helyezett szinkronúszó-csapat 50 ezer dollárt, míg az aranyérmes vízilabdacsapat 80 ezer dollárt kap.

Fontos megjegyezni, hogy a férfi és a női sportolók díjazása között semmilyen eltérés nincs.

Magyarország a 2015-ös világbajnokságon – ahol ugyanekkora volt a sportolók díjazása – az éremtáblázat 8. helyén végzett 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszásban világrekorddal nyert.

Ez összesen 175 ezer dollárnyi díjat jelent, amihez hozzájön még hét döntős eredmény, valamint a férfi vízilabda-válogatott 6. helyének díjazása.

Ez azt jelenti, hogy a magyar sportolók Kazanyban összesen 224 ezer dollárt (60,5 millió forintot) kaptak a FINA-tól.  

Nem meglepő módon Hosszú Katinka keresett a legjobban a magyarok közül, ő 84 ezer dollárt, azaz 22,6 millió forintot kapott a nemzetközi szövetségtől.

(Az interneten találtam. Forrás: Origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése