2020. július 16., csütörtök

Nyári Tárlat a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központban - 2020. július 15-től

     A koronavírus-járvány elmúltával Nagykőrösön is újjáéledt a kulturális élet. Az Arany János Kulturális Központ első rendezvénye július 15-én a New Word In Art képzőművészeti csoport alkotóinak Nyári Tárlat című kiállítás-megnyitója volt. A tehetséges alkotókból álló képzőművészeti csoport másodszor látogatott el városunkba. Két évvel ezelőtti sikeres bemutatkozásuknak köszönhetően olyan népes nézősereg jött el a megnyitóra, hogy pótszékeket kellett behozni.
     Juhász Nándor a kulturális központ igazgatója bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy újra találkozhat a csoport tagjaival és a művészetszerető közönséggel. Ezután egyenként mutatta be az alkotókat, akik személyes jelenlétükkel is megtisztelték a kiállítás megnyitását.
     Balla Márta festőművész 2017-ben alapította a hamar országos hírre tett baráti-művész társaságot, amelynek ma már külföldi tagjai is vannak. Nagykőrösre heten jöttek el. Köztük egy kőrösi volt, Somlyai Péter, aki az 1970-es években alkotta első portréját, és ma már 200 alkotással büszkélkedhet. Harangi Andrea nem csak fest, de verseket is ír. ,,Lírai hangulatban” című kötetét ajándékba hozta a nézőknek. 

Szitár Éva a Nagykőrössel szomszédos Tiszakécskéről érkezett. Rendkívül változatos technikával dolgozik, versesköteteket is illusztrál. Gazsó Baráth Klára a természet és a színek szerelmese. A festészet számára meditációt is jelent. A kecskeméti Ádám Zsolt grafikus különös linómetszeteit a fény és árnyék játéka uralja. Az Art-díjas Nagy-Kóré Mária szép tájképei nagy részét késes technikával alkotja, amelynek lényegét maga ismertette az őt körülálló nézőknek.
     Az alkotók között eltérő végzettségű, különféle foglalkozású, művészetüket különböző idő óta gyakorló, más-más stílusban többféle technikával dolgozó művészek akadtak. Ami közös volt bennük, az a környező világra való rácsodálkozás, annak pontos ábrázolása és élvezhetővé tétele. Ezt megérezve gyönyörködtek a nézők a kiállított élethű portrékban, hegyet-völgyet ábrázoló tájképekben, dekoratív csendéletekben, beszédbe elegyedve az alkotókkal, akik szívesen adtak szóban is felvilágosítást alkotói tevékenységükről, amely az átlag néző számára örök titok marad.A látogatók között Viski Ica helyi festőművész férjével, dr. Somlai György tibetológussal

   A reprezentatív kiállítás a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában látható. Megtekintését jó szívvel ajánlom.
Szigeti Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése