2023. június 23., péntek

Tihany nevezetességeiből - Babamúzeum és a Halászcéh háza

Kéttornyú templomáról messziről felismerhető a vulkanikus eredetű, mélyen a tóba nyúló, csaknem ezer éve lakott, növény- és állatritkaságokban bővelkedő, 5 km hosszú, 3,5 km széles Tihanyi-félsziget.
            A Babamúzeum honlapjáról: A Tihanyi Babamúzeum közel négy évtized gyűjtőmunkájának eredménye. Először merő passzióból, majd egyre nagyobb szenvedéllyel folytattuk a babák gyűjtését. Magunk is csak évek múltán döbbentünk rá, milyen kultúrtörténeti kincseket rejtenek az öreg faházak padlásai. 1993-ban úgy találtuk, hogy olyan gazdag a gyűjtemény, ami már feltétlenül kiállításra érdemes. Ekkor határoztuk el a Tihanyi Babamúzeum létrehozását. Bizonyosak vagyunk abban, hogy a kiállítás a látogatóknak páratlan élményt kínál, nekünk pedig újabb ösztönzést ad további gyűjtőmunkánkhoz. A Tihanyi Babamúzeum kiállított tárgyai magukba foglalják a németországi porcelánbaba-készítők névsorának nagy részét, kb.1850-től egészen a gyártás beszüntetéséig, kb. 1920-ig. Francia gyűjteményét a múzeum a jövőben szándékozik bővíteni.
            A babák eredeti ruhákba vannak öltöztetve, kiegészítve korabeli játékokkal és egyéb kellékekkel. Eredeti teljes konyha-, nappali-, hálószoba- és üzletberendezés is látható.
            A múzeum lehetőséget kínál arra is, hogy egy-egy kiállításon babákon mutathassuk be a magyar népviseleteket és az európai folklórt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése