2023. június 26., hétfő

Kovászos uborka készítése

5 literes üveghez szükség van 2,6 kg. fürtös uborkára, 1 csokor kaporra, 3 gerezd fokhagymára, 2 kanál sóra, és annyi meleg (nem forró) vízre, amennyi az üvegbe belefér. Az üveg tetejére kenyeret tegyünk. Krumplival is beindíthatjuk az erjedést, amit előtte szeletekre vágunk, az üveg aljára, közepére, és tetejére is teszünk belőle. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható hűtve. 
Az uborkákat jól megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában, mindkét végét bevágjuk. Az üvegbe szépen sorakoztatva berakjuk, közé kaprot, néhány fokhagymagerezdet teszünk, esetleg kevés csípős zöld paprikát, vagy csilit, de tehetünk hozzá ízlés szerint 1 fej lilahagymát is. A sót, mielőtt vízzel felöntenénk szórjuk a tetejére. Általános szabály, hogy minden liter vízhez 1 evőkanál só kell, tehát ha kisebb mennyiségben készítjük, ez tartsuk szem előtt. Az öt literes üvegbe két evőkanálnyi só kell. A tetejére tegyük a kenyeret, amit gézbe csomagolunk. Így könnyen kiemelhető 3-4 nap múltán, amikor kész a kovászos uborkánk.



Tapasztalatom szerint, az így kovászolt ubi, hosszabb ideig eláll, bár pontosan nem tudtam lemérni meddig, mert mindig elfogyott, mielőtt romlásnak indult volna.

Szinte minden kovászolható, így minden további magyarázat nélkül, néhány képet csatolok korábbi műveimből. (Forrás: Mindenegyben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése