2022. június 7., kedd

A szenvedélyek napja - június első keddje. A szesznek jó hatása is van

Vörösbor  fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés  kialakulását, naponta  egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti a  szívinfarktus rizikóját. A borban lévő anyagok  csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező hatással  vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet  jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a  mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító  hatása és nem okoz függőséget sem.

A pálinka  alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél  kupica, illetve az étkezések előtti, aperitifként való  fogyasztása terjedt el, mely nem túl kedvező élettani  szempontból. Az üres gyomorra ivott pálinka,  bár étvágygerjesztő hatású, károsan hat a  gyomorra.

A tömény italok fogyasztásának ideális  ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk  mértéke csökken ugyan, de a szervezet  ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja.  Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is  jól jöhet.

Népi gyógymódok köhögés és rekedtség  ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes  pálinkát javasolják. A pálinka önmagában jó a magas  vérnyomás ellen. A foghagymás pálinkavalóságos  varázsszer.
       
Magyar borvidékek bélyegen:

Az alkoholok ételek melletti  alkalmazása során azt találták, hogy mind a vörösboros,  mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros  vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta.  A harmadik rákkeltő anyag kifejlődését a sör már négy  óra alatt olyan mértékben csökkentette, mint a vörösbor  hat órai pácolás végére! A kutatók úgy gondolják, hogy a  sörben és a borban lévő természetes cukrok gátolják a  húsban lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a  felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak  át rákkeltő anyagokká. Arról nem is beszélve, hogy a  pácolás eredményeként a hús is ízletesebb lesz. 

Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet egy kis  sör. Csodákat művel, hatására a fű is gyorsabban nő.

A  sört a fodrászatban is előszeretettel használják a haj  formázására és ápolására. B6 és B2 vitamintartalmának  köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat. A  különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják,  mivel a világos sör kitűnő hajformáló. Hajmosás után a  fejbőrt és a hajszálakat is jól be kell dörzsölni, majd  15 perc után bő vízzel leöblíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése