2023. április 26., szerda

Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Kemencés ételekből

Töki pompos
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 2 krumpli, 1 gerezd fokhagyma, tejföl, sajt, só
Elkészítése: A krumplikat apró kockákra vágd fel, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomóval törd össze, és hagyd kihűlni. Az élesztőt a vízbe morzsold bele, és a liszttel, valamint a krumplival gyúrd össze. Ízlésed szerint sózd meg. A tészta akkor jó, ha rugalmas. Meleg helyen keleszd a duplájára, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsid méretére. Késsel szurkáld meg a tetejét, és előmelegített sütőben félig süsd meg. A fokhagymás tejfölt kend rá a tetejére, akár sajttal is szórd meg, majd süsd készre.

Kenyérlángos kemencében
Hozzávalók: 1,7 kg liszt, 5 dkg zsírszalonna, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet cukor só
Elkészítése: Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztet ízlés szerint sóval keverd össze, majd gyúrd össze. A tésztát lapítsd ki, majd a tetejébe nyomkodd bele az apróra vágott szalonnát.
Nagyjából 10-15 percig keleszd meleg helyen, majd sütőlapáttal tedd be a felfűtött kemencébe. 30 percig süsd, végül vedd ki, és dörzsöld be fokhagymával és ízlés szerint olívaolajjal. Tekerd tiszta konyharuhába, és néhány órát hagyd állni. Ha kihűlt, szeleteld fel, és tejföllel megkenve, kaporral megszórva tálald. (Femina receptje)

Langalló (kemencés lángos)
Hozzávalók: 8 darab lángostészta, 2 dl tejföl, 10 dkg sertés-, vagy libazsír, 8–10 gerezd fokhagyma, liszt, só.
Elkészítése: A hamut seprűvel elseprem, majd bevetem a kihúzott lángosdarabokat. Néhány perc múlva kész. A lángost sózom, majd fokhagymás tejföllel leöntve kínálom.

Kolbászos lepény
Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 50 dkg kolbász, 20 dkg szalonna, 8 dl víz, 5 dkg élesztő, 5 tojás, 1 dl olaj, 1 evőkanál só
Elkészítése: Az élesztőt morzsold bele a langyos vízbe, majd a liszttel, az olajjal és a sóval gyúrd össze. Nagyjából fél órát keleszd, majd oszd öt egyenlő részre a tésztát. Szórd meg liszttel a tetejüket, és keleszd duplájára mindegyiket. A kolbászt karikázd fel, a szalonnát vágd apró kockákra. A tésztákból nyújts 30 centi átmérőjű köröket. Mindegyik tésztalapra üss egy-egy tojást, majd kend el. A kolbászkarikákat és a szalonnadarabkákat szórd a tetejére, és forró kemencében süsd készre. (Femina receptje)

Sonkás sült paprika
Hozzávalók: 8 db húsos tölteni való paprika, 15 dkg juhtúró, 2 vékony szelet füstölt sonka,
10–15 dkg trappista sajt,  2 evőkanál vaj, tejföl, petrezselyemzöld
Elkészítés: A szép, húsos paprikákat kicsumázom, majd hosszában félbevágom, a szeletelt füstölt sonkát felcsíkozom, a sajtot lereszelem, a petrezselyem zöldjét apróra vágom, ezt belekeverem a tejfölbe. A félbevágott paprikáim belsejét ujjammal alaposan megkenem egy kevés vajjal, elosztom bennük a juhtúrót, erre a sonkacsíkok mennek, rákanalazom egyenletesen a petrezselymes tejfölt. Végül tetejét megszórom a reszelt sajttal. Kivajazok egy tűzálló tájat, húsos felükkel lefelé eligazítom benne a megtöltött paprikáimat, betolom a hideg sütőbe, addig sütöm, míg a sajt szépen ráolvad. Friss mákos vagy szezámmagos zsemlével tálalva szuper reggeli, de grillezett húsok remek kísérője is lehet.
Megjegyzés: Itt a nyár, aki teheti és szeret grillezni, parázson is elkészítheti, úgy sem fog csalódni benne, garantálom! Jó étvágyat hozzá!

Házi pizza
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg sajt, 15 dkg füstölt házikolbász, 3 paradicsom,  zöldpaprika, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, piizakréml, só
Elkészítés: Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A lisztet az élesztővel, az olajjal és ízlés szerint sóval gyúrd össze. Meleg helyen keleszd duplájára. A kolbászt, a zöldpaprikát és a paradicsomot készítsd elő. A kerekre kialakított tésztát kend meg pizzakrémmel, tedd rá a kolbászt, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd reszelt sajttal szórd meg a tetejét. Előmelegített sütőben addig süsd, míg a sajt megpirul. (Saját receptem és képem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése