2023. április 27., csütörtök

Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Kürtőskalács (székely specialitás)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája,12 ek porcukor + 2 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, csapott kávéskanál só, 5 dl tej, 12 ek olvasztott vaj. (Régi konyhákban ánizzsal és gyömbérrel is fűszerezték a tésztát.)

Elkészítése: A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, az olvasztott vajat, 12 ek porcukrot, 2 dkg cukorporral elkevert és kevés tejben feloldott élesztőt, sót, tejet. Jól kidolgozott tésztát készítünk belőle és kelni hagyjuk.
Mikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített sütőfára gömbölyűn rácsavarjuk. Parázs fölött forgatva sütjük, és közben olvasztott vajjal kenegetjük. Miután megsült, a parázs fölött cukorporral megszórjuk úgy, hogy a cukor fényessé és üvegessé váljék. Ekkor a sütőfáról a kürtőskalácsot szépen lehúzzuk.

Változatok: Egyes vidékeken durvára tört dióbél és cukor keverékében is megforgatják a még forró kalácsot. Nekünk a kókuszreszelék tetszett meg.

Néhány tanács: –A leírás szerint félig hagyjuk csak megkelni a tésztát, nem ostobaság betartani, mert különben nem lehet majd feltekerni rendesen a fára.
–A tészta ne legyen túl lágy, mert akkor nagyon hamar megkel,viszont ha kemény, nehezebb dolgozni vele és nehezebben kel. Az ideális a jól, könnyen gyúrható, nem túl lágy és nem túl kemény tészta. Ez a recept egyébként elég jó minőségű tésztát ad.
–A feltekerés alapból is problematikás. Legalábbis nálam. Nem gondolom, hogy jó ötlet "szeleteket vágni" a tésztából, és ebből sodorni kisujjnyi vastagságú csíkokat. De ha mégis így csináljuk,tényleg ne legyen ettől vastagabb a megsodort és feltekert tészta.
–Ha mégis lesz legközelebb,akkor biztos, hogy ki fogom nyújtani a tésztát, olyan egy–két cm vastagra, és azt fogom szétvágni mondjuk egy pizzaszeletelővel. A receptben nincs leírva, hogy amikor feltekertük a tésztát a dorongra, egyszer legalább hengereljük végig, így lesz szép egyenletes. Erre magamtól nem jöttem volna rá, de később a youtube-on megnéztem, hogy csinálják a profik.
–Amúgy jó hosszúra kell nyújtani a tésztát,akkor nem kell megtoldani, így biztosabban sikerül a tésztatekerés. Olvasom, hogy érdemes pihentetni is tekerés előtt egy fél órát a tésztát, mert ha nem pihent eleget nagyon rugalmas és feltekerni sem könnyű, de akár le is tekeredhet sütés közben. A túlkelt tészta hasonló tüneteket produkálhat.
–Én nem pihentettem, de így sem akart letekeredni.
–Tekerés előtt szükséges bevajazni a dorongot. Ezt meg is tettem.
–A parázs felett sütés megfelelő rögzítőeszközzel jól ment, és a tésztát olvasztott vajjal szorgalmasan, egyben autentikusan kenegettük is közben. Szórtuk porcukorral is, ami egyrészt szállt mindenfelé, másrészt könnyen ráégett. Ezért szerintem porcukrot használni nem érdemes. Inkább a tésztát görgessük át finom cukorban. Ez így szépen karamellizálódik majd a felületén. (Vesta receptje)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése