2024. április 29., hétfő

Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Nyársas ételekből

            A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk.

Klasszikus szalonnasütés.
            A tüzgyújtásra kétféle módszert szoktak emlegetni. Ez egyik:  nagyság szerinti
sorrendben laza gúlába állítani az összegyűjtött száraz ágakat, úgy hogy kívülre kerüljenek a
nagyobb darabok. A gúla alá kell tenni az újságpapírból és elszáradt apró gallyakból, fűből
álló gyújtóst. Ha száraz minden, még fújni sem kell, minden meggyulladt azonnal. A másik
módszer szerint két párhuzamosan lefektetett nagyobb fadarabra keresztben másik kettőt
teszünk és az így alkotott “kémény” közepébe helyezzük lazán a gyújtóst.

            Tapasztalataim szerint pirítóssal finomabb a szalonna, kolbász. Az igazi pirítóshoz a kenyeret lángban kell tartani, sőt inkább lóbálni, mert akkor nem lesz füstös. Ezzel szemben minden mást már parázs fölött érdemes sütni, mert így nem kormosodik, szenesedik az étel, valamint akkor nagyobb a leadott hőmennyiség is, mint a láng fölött. A zsírszalonnán túl a sütögetésnek csak a fantázia szab határt, hisz a virslitől kezdve a gombán és almán át majdnem mindent nyársra lehet tűzni.

Húsos szalonna nyárson krumplival
Hozzávalók személyenként: 15–30 dkg füstölt hasaalja szalonna, 1 krumpli, 1 fej hagyma, só, kenyér.
Elkészítése: Nyárson sütve nagyon finomak a hasa alji húsos szalonnák, mert nem túl zsírosak, valamint könnyedén, gyorsan elkészíthetők. A sütendő darabot félbevágjuk. Először felhúzzuk az egyiket, mögé fél krumplit, fél hagymát, és még egyszer az egészet. Hosszú nyársat használjunk, mert állva, rézsút lefelé tartva sütjük, hogy a szalonnazsír végigfolyhasson az egészen, végül, pedig a tűz melletti kenyérszeletekre.


Csevap (szerb étel)
Hozzávalók: 1 kg darált birkahús, 1,5 dl olaj, néhány rozmaringlevél, őrölt feketebors, só.
Elkészítése: A húst kétszer ledaráljuk, át kell gyúrni a fűszerekkel, majd újjnyi kolbászkákat kell formázni belőle. Faparázs felett pirosra kell sütni. Hagymával, paprikacsíkokkal és paradicsommal ajánlom tálalni.

Rablóhús
Hozzávalók: 1 kg hús, 6 fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 40 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése: A húst fél cm vastag kb. 4x4 cm nagyságú szeletekre kell vágni, a füstölt szalonnát ugyanilyen nagyságú, de vékonyabb szeletekre. A gombát vagy egészben kell hagyni, vagy ketté kell vágni. A hagymát karikákra kell szeletelni. A nyársra felváltva húzzuk a húst, a szalonnát, a hagymát, a gombát, de nem szorosan. A nyársakat lassan forgatva parázs fölött megsütjük.

Saslik
Hozzávalók: 60 dkg tarja, 4 fej vöröshagyma, 2 piros húsú paprika, 20 dkg füstölt húsos szalonna, só, bors.
Elkészítése: A tarját le kell fejteni a csontról, és 3x3 centiméteres kockákra, a paprikákat nyolc felé érdemes vágni. A hagymákat negyedelni ajánlatos. A szalonnát vastag szeletekre kell vágni. Az összes hozzávalót váltakozva kell felhúzni a nyársakra, sózni, borsozni szükséges, majd jó parázson minden oldalát szép ropogós barnára kell sütni

Vegyes húsnyárs, fóliás krumplik
Hozzávalók: 2 kis újhagyma, 40 dkg pulykamellfilé, 1 közepes fej hagyma, 10 dkg gomba, 25 dkg paprika, két kisebb cukkini, 2 kisebb padlizsán, fél kiló paradicsom.
Elkészítése: A hozzávalókat ízlés szerint sorrendben nyársrudakra kell húzni, és a grillrácson 5–6 percenként forgatva körülbelül húsz percig kell sütni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése