Nálatok is családi hagyomány a húsleves? A statisztikákat
tekintve Magyarország meglehetősen "leveses" nemzet. A levesnek
nagyon sok haszna van, hiszen mivel nem csak laktatós, könnyen emészthető
táplálék, de ugyanakkor folyadék forrás egyszerre. Főleg Magyarországon
rengeteg ilyen "egytálétel" van, hiszen egy jó tányér babgulyás mellé
kinek kell rántott hús, nem igaz?
Viszont, ha nem jól készíted ezeket a húsos leveseket, akkor
bizony komoly árnyoldalai vannak, aminek nem ma, hanem 10-20 év múlva fogod
"meginni a levét", viszont az már nem lesz annyira finom...
Bármilyen húst is főzöl, tudnod kell, hogy főzés közben a hús különböző vegyületeket (Pl.:
az állattenyésztés során használt vegyszerek, gyógyszerek, húgysav, stb) ereszt. Ezekre az anyagokra a szervezetnek nemhogy
nincs szüksége, de inkább káros. Terhelik a májat, a vesét
és savasítja a testet, ezért hosszútávon egyenes út az ízületi, derék,
váll és különböző más fájdalmak, bőrproblémák vagy a daganatos
megbetegedések kialakulásához.
A probléma ott kezdődik, hogy a húst, és az összes összetevőt
együtt főzöd meg, benne az összes tápanyaggal ugyan, de a káros vegyületekkel
együtt.
Mit tegyél?
A legegyszerűbb, ha megfőzöd a húst, majd annak leöntöd
a levét, és újra odateszel egy fazék tiszta vizet a hátralévő
összetevőknek, mintha csak egy zöldséglevest készítenél. Ha az elkészült, akkor
a korábban megfőtt hússal együtt fogyasszátok!
Sokan azt mondják, hogy "de
hát attól olyan finom, hogy összefő". Ezzel nem tudok
vitatkozni, viszont táplálkozáskor azt is érdemes figyelembe venni, hogy mi
ami, a testünknek is kedvez.
Érdekes, hogy számtalan kultúra van (pl.: Közel-Keleten), ahol
alapvető, hogy a főtt hús levél leöntik, hiszen tudják, hogy káros, és most már
Te is tudod.
Óvd családod egészséget, és a holnapi húsleves, már egészségesen
készüljön!
Budai Péter – természetgyógyász HillVital
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése