2024. március 24., vasárnap

Ötven fölött - napi egy alma kötelező

Ha minden 50 éven felüli elfogyasztana naponta egy almát, minden évben 8 500 szívroham és stroke miatti halálesetet lehetne megelőzni az Egyesült Királyságban – derül ki az Oxfordi Egyetem szakértőinek friss kutatásából, amely a BMJ szakfolyóiratban jelent meg.
            Az adatok alapját modellezés képezi, nem pedig elméleti tanulmány. Bár minden gyümölcs hasznos lehet e célra, de az előnyök tudatosítása a lakosságban így is kihívást jelent. A korábbi adatok szerint a szigetországban a felnőttek több mint kétharmada nem eszi meg a napi ajánlott öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt, és Európa többi országában sem sokkal kedvezőbb a tendencia. És bár tízből kilencen legalább napi egy adagot elfogyasztanak, Dr. Adam Briggs és kollégái úgy vélik, hogy mindenki számára hasznos lenne ennél több is. Számításaik alapján ha minden felnőtt megenne naponta plusz egy adag gyümölcsöt, évente 11 000 érrendszeri okok miatt bekövetkező halálesetet lehetne megelőzni.
A viktoriánus mondás, miszerint „napi egy alma az orvost távol tartja”, különösen fontos az 50 éven felüliek esetében, akiknél nagyobb az érrendszeri betegségek kockázata – állítják a kutatók, akik a leggyakoribb érrendszeri halálokok, tehát a szívroham és a stroke megelőzését vizsgálta sztatin tartalmú gyógyszereket szedő és napi egy almát evő 50 éven felülieknél. Feltételezve, hogy tízből legalább heten követték az utasításokat, a sztatinok 9 400 életet menthetnének meg évente, míg az alma 8 500-at. Az adatok nagy mennyiségű, több százezres mintán alapul, amelyet más orvosi kutatásokhoz és megfigyelésekhez gyűjtöttek össze. „Kimutattuk, hogy milyen hatékonyak lehetnek akár a legapróbb életmódbeli változtatások is. A gyógyszerek és az egészséges étrend tényleg segíthetnek megelőzni a szívbetegséget és a stroke-ot is. Bár az orvosok által írt koleszterincsökkentő receptjét nem szabad almára cserélni, mindenkinek hasznos lenne több gyümölcsöt enni” – összegezte Dr. Briggs. (Forrás: Vital.hu)

Alma-humor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése