2024. március 22., péntek

Grízes tészta

hozzávalók (4 adag):
kb. 25 dkg tészta (rövidmetélt)
1–2 ek olívaolaj
6-8 dkg búzadara
csipetnyi só

tálaláshoz: 
porcukor, lekvár

elkészítése:
            A vizet feltesszük forrni, majd ha forr, akkor teszünk bele olajat, sót és a tésztát.
            Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és beleszórjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!) aranybarnára pirítjuk. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára.
            Ezután felöntjük kb 1,2 dl meleg vízzel (vigyázat, nagyon fog gőzölögni!). Alaposan elkeverjük, és elzárjuk alatta a hőt.
            Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
A megfőtt tésztát leszűrjük, és a darába tesszük, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek, majd rövid ideig átmelegítjük.
            Porcukorral megszórjuk, lekvárt teszünk rá, és azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése