2024. március 10., vasárnap

Horvátország magyar emlékeiből - Eszék nevezetesebb templomaiból

           Szent Kereszt (Sv. Križ)-templom és a ferences kolostor: Franjevačka 
u. A templomot ferencesek építették 1709–1720 között. Nevezetesebb látnivalói: egy 15. századi Szűz Mária-szobor, valamint néhány liturgikus tárgy. A templom melletti, 1699–1767 között épült kolostorban működött a Szerémség első nyomdája. 1735 körül, majd a 18. sz. közepétől filozófiai és teológiai iskolának is otthont adott.
          Szent Mihály (Sv. Mihovil)-templom és a jezsuita kolostor: Trg Jurja Križanića (tér). 1298-ban alapították. Mai formájában a barokk homlokzattal, kétoldalt harangtoronnyal a jezsuiták építtették a 16 századi Kászim pasa-dzsámi helyére. A dzsámi alapjai az utcaszint alatt még ma is láthatóak. Az 1719-ben készült kolostorbejárat szép látványt nyújt.
          Szent Péter és Pál (Sv. Petar i Pavao)-templom: Trg Marina Držica (tér). Téglából épült impozáns, neogótikus épület. Háromhajós; 90 méteres homlokzati tornyainál csak a zágrábi magasabb. A 19. sz. végén emelték Franz Langenberg építész tervei alapján. A 40 festett üvegablak és néhány szobor a bécsi Eduard Hauser szobrász alkotása. A freskók M. Rački horvát festő munkái. Az ablakok nagy része a délszláv háborúban megsérült.
(Forrás - Batár Zsolt Botond: Horvátország északi és nyugati területei)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése