2022. március 8., kedd

A diktátorok és a nők - Adolf Hitler

Guido Knop: A Harmadik Birodalom titkaiból c. könyvéből:
„A nőkkel való kapcsolatát illetően ma már számunkra döbbenetes, de Hitlerért döglöttek a nők, de ő ezt nem viszonozta. Kihasználta őket, ameddig csak lehet, majd miután megfeledkezett róluk, a legtöbbjük az öngyilkosságba menekült. De kik voltak ezek a nők, és mit láthattak Hitlerben? Ráadásul egyikük sem úgy élte meg, hogy a nagyember átgázolna rajtuk, vagy csak érdekből tartaná velük a kapcsolatot. Sok támogatója tartott ki mellette a bebörtönzése idején is, sőt, azután is szeretettel gondoltak rá, hogy a háború végeztével teljesen nyilvánvalóvá váltak a bűnei. Hitler sokak szerint meleg volt, amit ő mereven elutasított, egyrészt, mert nem illett bele a politikusi imidzsébe, másrészt meg nem illett bele a társadalomképbe sem, amit az árja felsőbbrendűség képviselt. Arra a kérdésre, hogy miért nem nősül meg, mindig azt válaszolta, hogy ő már eljegyezte magát a politikával, de valószínűleg ennek egészen más oka volt. Soha nem kötődött egyik szeretőjéhez sem, és az sem teljesen tisztázott, hogy valóban volt-e bármiféle testi kapcsolat bármelyik nővel, aki körbeimádta. Az, hogy szinte az összes nő, akit közel engedett magához, öngyilkos lett, még őt magát is megijesztette, rossz óment látott benne.”

Hitler véleménye a nőkről

A nőnek is van csatatere. Minden gyerekkel, akit ennek a nemzetnek szül, ezt a csatát vívja. Csak ez az erő harca, ahogyan a férfinak is megvan a magáé. Úgy küzd a férfi az egész népközösségért, ahogyan a nő a gyermekeiért, akinek ráadásul ő maga adta az életet. (Elhangzott egy nürnbergi nőszövetségi gyűlésen)

Bármennyire kitágítható is a nők tevékenységi köre, egy valóban szerves és logikus fejlődés végcélja mégiscsak a családalapítás kell hogy legyen. (1932)

Ha egy nő elkezd töprengeni a lét kérdésein, az ember idegeire megy. (1942)

A női egyenjogúság a zsidó szellemiség terméke – maga a szó és a jelentése is. (1934)

Szégyellném, hogy német férfi vagyok, ha háború esetén akár egyetlen nőnek is ki kellene mennie a frontra. És ha a férfiak olyan gyávák és olyan nyomorultak lennének, hogy ezt az egyenjogúság szóval akarnák megmagyarázni, hát kérem, ez nem egyenjogúság, mivel a természet nem erre teremtette a nőt. Arra teremtette, hogy ápolja a megsebesült férfiakat, ez az ő kötelessége. (1935)

A német lány a nemzet tagja ugyan, de csak az esküvője után válik igazi állampolgárrá. (Hitler könyvéből, a Mein Kampfból)

Nincs annál szebb, mint felnevelni egy fiatal teremtést: egy tizennyolc, húszéves lány még formálható, mint a viasz. Egy férfi bármelyik nőre rányomhatja a bélyegét, hiszen a nő mást sem akar. (1942)

A táncművészet a zenével együtt egy nép kultúrájának elsődleges megnyilvánulása. Egy táncosnőnél elsősorban az érzelmek és a zenei érzék a fontos, nem pedig az intellektus. (1942)

Többé nem törik igába és nem sorvasztják el a nemes emberi testet. A szépség új világa van kibontakozóban. (1934)

Meg kell akadályozni, hogy a lányok túlságosan nagy ismeretanyagot halmozzanak fel, mert ez gátolná egészsége fejlődésüket. … Olyan lányokat akarunk, akiknek szilárd a hitük a Führerben, és ezt a hitet egykor majd átplántálják gyermekeik szívébe is, hogy a nemzetiszocializmus és ezáltal Németország örökké fennmaradjon. (A náci ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend fennmaradt dokumentumából.)

A férfi világa a nőével összevetve: a nő világa a férfi, másra csak hébe-hóba gondol. (1942)

A legfontosabb a jövő szempontjából: legyen minél több gyerekünk! Ez legyen az alapelv: egy családnak csak akkor biztosított a léte, ha legalább négy gyermeke van; tulajdonképpen négy fiúra volna szükségük! (1941)

Az olyan nőszemély, aki politikába üti az orrát, nekem maga a borzalom. (1942)

A női és a férfi munkabérek egyenlősége azt jelentené, hogy semmibe vesszük a férfiaknak a népközösség javát szolgáló teljesítményét. (1944)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése