2022. február 4., péntek

Galamb József születésnapjára - - - 1881. február 3.

            Galamb József (Makó1881február 3. – Detroit (USA), 1955december 4.) konstruktőr, a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotója.
            A Ford T-modelljét – kisebb módosításokkal – közel húsz esztendőn keresztül gyártották. Amikor 1927-ben leállították a gyártást, már 15 milliónál is jóval több futott belőle Amerika és a világ útjain. Ez az autó "tette kerékre Amerikát", sorozatnagyságát csupán a Volkswagen Bogár és a Toyota Corolla tudta túlszárnyalni, de már csak egy későbbi korban, amikor az autózás tömegjelenséggé vált. A maga idejében a Ford T-modell felülmúlhatatlan volt, és a típus bevonult a XX. század történelmébe. A sikerautó születését a zseniális szervező, autógyáros Henry Ford, és az elgondolásait megvalósító fiatal magyar műszaki tehetség, Galamb József találkozása tette lehetővé.
Emlékezete
  • 1981-ben emléktáblával jelölték meg a makói Ford-lerakat épületét.
  • A makói ipari szakmunkásképző és szakközépiskola 1990december 1-jén felvette a Galamb József Szakképző Iskola nevet. 2007augusztus 1-je óta az intézmény jogutódja a Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium, amelynek ezentúl egyik tagintézménye viseli a konstruktőr nevét.
  • 2000-ben Makó városa posztumusz díszpolgári címet adományozott Galamb Józsefnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése