A
birsalmát valaha szerették és megbecsülték, aztán elfelejtették
és mellőzték.
A
birsalma kulturális emlékünk szerint több mint négyezer éve
ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos
tiltott alma is birs volt valójában.
Nagyanyáink a szekrény
tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek
belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként
is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Birsalma
és birskörte
A
birsalmát (Cydonia Oblonga), vagy krétai almát, a köznyelv
büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a
birsalma és -körte csak alakjában különbözik egymástól. A
birsalma a rózsafélék családjába tartozik.
A birsalma és
birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető,
hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz
és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré,
köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon
vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös
helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején
tartották lakásillatosító gyanánt.
A
birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is
szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha
erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell
ennie, ráadásul fogyó holdnál.
Elképesztően illatos
nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül.
Mit
tartalmaz?
Az
almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont
C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A
pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik
meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne
hámozzuk meg a birset.
A pektin (E440) egy olyan vegyület,
mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható
elő.
A
gyógyító birs
Rendkívül
egészséges gyümölcs, alacsony energiatartalommal. Jól lebomló
szénhidrátokat, A-, B3-, B6-, C-vitamint, kalciumot, vasas,
magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot tartalmaz. Több
értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.
Alkalmazható
szemgyulladásra, repedezett bőrre, mellbimbógyulladásra, égési
sebekre, aranyeres csomókra, fagyásra, vérzékenységre,
reumatikus fájdalmakra, női görcsökre. Alkalmas a torokfájásnak,
a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek
csillapítására is. Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet
játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a
pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében.
A
birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi
fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó,
nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs
emésztési problémák esetén is jól használható.
Az
elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok
elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős
összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés
esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és
nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert.
Az
emésztési rendellenességek akkor is jelentkezhetnek, amikor nincs
elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot
fogyasztunk.
Birses
praktikák
Nyersen
fanyar ízű, kellemetlenül összehúzza a nyálkahártyát,
feldolgozása viszont többnyire hosszú és munkaigényes, azonban
megéri a fáradtságot. A készen kapható, feldolgozott birs meg
sem közelíti sem ízben, sem illatban a házilag készítettet.
Ha
nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt
félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel,
fehéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is
tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált
mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik
hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl.
A birs
kicsumázása embert próbáló feladat. Óvatosan, nagyon éles
késsel csináljuk. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk,
hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig
igyuk meg.
(Forrás: egészségtér.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése