A
kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg - tudósított a BBC
a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról. Három különböző,
nagy létszámú vizsgálat során ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett
adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék, van-e
kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között.
Ennél
a betegségnél, amelyet inzulinrezisztenciának is neveznek, a szervezet sejtjei
nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte inzulin hormonra, mely a
vércukor szintjét szabályozza. Az is okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem bocsát
ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukor
mennyisége.
A
kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a 187 ezer 382 emberből 12 ezer
198-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves
kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról,
átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot.
Rákérdeztek a szőlőre (mazsolára), az őszibarackra, a szilvára, a
sárgabarackra, a banánra, a dinnyére, az almára, a körtére, a narancsra, a
grépfrutra, az eperre és az áfonyára.
Azt
az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és
körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyanez minden
gyümölcsről elmondható, az utóbbiak azonban különösen hatékonynak bizonyultak.
Amikor
azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, a 2-es típusú
cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti
gyümölcslé-adagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, jótékonyan hatna
az egészségre. Ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye
33 százalékkal esne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha
almával és körtével, akkor 13 százalékkal. Ha bármilyen teljes gyümölcsöt, akár
narancsot, őszibarackot, szilvát vagy kajszit fogyasztana az ember gyümölcslé
helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenéssel járna. (Forrás: Richpoi Hírek)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése