Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni
egészségünkre. Az ember már ősszel is sokkal idegesebb, mint nyáron, ugyanis
kevesebb vitamin jut a szervezetébe.
A
szőlő fogyasztása ősszel különösen ajánlott, mivel nagyon sokféle vitamint
tartalmaz, összetevője egy flavonoid nevű növényi anyag is, amely jelentős fertőzésgátló,
baktérium- és vírusölő hatású. A magja is értékes, az íze pedig egyszerűen
mennyei.
Ez
a Bibliában is központi szerepet játszó és a leggazdagabb jelentéstartalommal
felruházott gyümölcs eredetileg Szíriából származik. Onnan honosították meg
Egyiptomban, majd később a kelták és a rómaiak Pannóniában (mai neve: Dunántúl)
is művelték. Napjainkban ugyanolyan a jelentőségge, mint az időszámításunk
utáni évszázadokban: élvezeti cikként, gyógyító növényként, valamint az
úrvacsora átváltozást szimbolizáló növényeként szervezetünk, testünk, lelkünk
tisztítására, megújítására szolgál. A hatszáz évet is kibíró és húszméteres
mélységben földbe gyökeredző szőlőtőke ásványi anyagokban egyedülállóan gazdag
nedűje nem véletlenül vált az emberiség életet adó, misztikus és kultikus
italává.
A szőlő gyógyhatásai
Szinte
felsorolhatatlanok a szőlő gyógyhatóanyagai a sok C- és B-vitamintól kezdve
akálium-, kalcium-, magnézium- és niacintartalmán át a bioflavonoidokig. A
jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja
leghatékonyabbnak a gyógyerejét. Miután tisztítja az erek falát, segít az
érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas
működésében is.
A
szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a
hólyag működését is harmonizálja. A bizonyítottan vértisztító hatású szőlőlé az
indiai ájurvédikus gyógyításban központi jelentőségű. A tüdő és a légutak
tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is. Az őszi hónapokban a
fogyókúrázók és a tisztító gyógykúrát végzők egyik leghatásosabb gyümölcse,
különösképpen, ha néhány napig mást nem is fogyasztunk. Az ősz beköszöntével
hetekig, sőt hónapokig tisztulhatunk szőlővel és szőlőlével.
A szőlőmagról
A
többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatása
miatt már az iskolás gyermekeknek is ajánlják. A szőlő hidegen préselt magolaja
bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen
zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Ma már a
táplálék-kiegészítők között is megtaláljuk a szőlőmag-kapszulát, ami véd a
vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek megelőzésében,
valamint a szív- és érrendszeri problémákban. A szőlőmagolaj a trombózis és a
magas káros koleszterinszint természetes ellenszere. Érdemes gyümölcshúst és
magot együtt fogyasztani és feldolgozni, hogy minden gyógyerő együtt legyen.
A
piros színű szőlő leve és a belőle készült vörösbor köztudottan jótékony hatású
az egészségre, de nem csak az emésztés elősegítése miatt. A piros színű bogyós
gyümölcsök – elsősorban a szőlő – tartalmaz egy flavonoid nevű növényi anyagot,
amely jelentős antioxidáns (fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő) hatású.
Mivel
a mag és a gyümölcs is tartalmaz gyógyanyagokat, együttes fogyasztásuk ajánlott
szőlőlében és borban egyaránt. A jó minőségű vörösbor, mint minden gyógyszer,
nagyobb mennyiségben kifejezetten ártalmas, rendszeres és mértékletes
fogyasztása azonban véd a vírusok, baktériumok és a rákos megbetegedések ellen.
Egy pohár vörösbor naponta mindenkinek ajánlott – a gyomorbetegek kivételével.
Fogkefe helyett szőlő?
A
szőlő természetesen nem pótolhatja a fogmosást, de a benne lévő polifenol nevű
hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a
hatás a mazsolát is jellemzi. Cukor helyett tehát nemcsak a szőlő, hanem a
magas gyümölcscukor-tartalmú mazsola is ajánlott, különösen gyermekeknek, nem
utolsósorban fogkímélő hatása miatt. (Alapja:
Richpoi Hírek)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése