Túrógombóc (16 db) (4 adag)
Elkészítési idő: 10 perc
tehéntúró, sovány
3 kisebb darab tojás, nyers
80 gramm búzadara
60 gramm zsemlemorzsa
20 evőkanál napraforgó-olaj
3 kisebb darab tojás, nyers
80 gramm búzadara
60 gramm zsemlemorzsa
20 evőkanál napraforgó-olaj
A túrót
villával jól összetörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát, a sót. Egy órán
át pihentetjük a jól összedolgozott masszát, majd 10 percig közepes lángon
kifőzzük. A megpirított morzsába szedjük és óvatosan összekeverjük. A fél kiló
túróból 16 db gombóc lesz.
Püspökkenyér (4 adag)
Elkészítési idő: 40 perc
A
tojássárgáját habosra verjük. Összekeverjük a darált diót a sütőporral, az
édesítővel, végezetül a habos tojássárgájával. A tojásfehérjéből habot verünk
és ezt a masszához adjuk. Fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, hozzáadjuk az apró
kockákra vágott csokoládét és körtét. vajjal, liszttel előzőleg kikent formába
helyezzük, és előmelegített sütőben, közepes tűzön 35-40 percig sütjük.
Köménymagos, sajtos rúd (43
db, 4 adag)
Elkészítési idő: 10 perc
A retket
megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőm megreszeljük. A túrót áttörjük és a
kefírrel habosra keverjük. Mindezeket összedolgozzuk a sóval, a borssal és
tormával ízesítjük. Rozsos kenyérrel fogyasztva igen finom.
Az alaposan
kinyomkodott káposztát az olajban megpároljuk, a sonkaszeletekre halmozva
egyenként összegöngyöljük. Tűzálló tálra egymás mellé fektetjük, a tejföllel
leöntjük, a sajttal megszórjuk. Burgonyapüré talpazatra tálaljuk.
A karalábét
meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, lecsorgatjuk, majd fél centi vastagra
felszeleteljük. Két–két karalábé közé egy vékony szelet sajtot fektetünk, és
jól összefogva bepanírozzuk. Forró olajba fektetjük, és ha az alsó fele
megpirult, óvatosan megfordítjuk.
Kisebb
cukkíniket választunk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, a belsejét kivájjuk.
Az apróra vágott darabkákat margarinnal megpároljuk, sóval, borssal,
oreganoval, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Amikor elkészült,
kihűtjük, és reszelt sajttal összekeverjük. A tölteléket a cukkínibe töltjük, a
tetejét paradicsomszeletekkel takarjuk le, reszelt sajttal meghintjük és a
sütőben megsütjük.
Hideg rakott burgonya (4
adag)
500 gramm burgonya, héjában főtt
4 darab tojás, keményre főzött
150 gramm vöröshagyma, nyers
150 gramm paradicsom, nyers
100 gramm zöldpaprika, nyers
4 darab tojás, keményre főzött
150 gramm vöröshagyma, nyers
150 gramm paradicsom, nyers
100 gramm zöldpaprika, nyers
A héjában
megfőtt burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és mély tálba rakjuk. Az
ugyancsak karikára vágott főtt tojással, hagymával, paradicsommal meg
zöldpaprikával beborítjuk. A mártáshoz valót összekeverjük, és a burgonyára
öntjük. A tálat jól megrázogatjuk, hogy a mártás a hozzávalókkal jól beborítsa.
Hűtőszekrényben néhány óráig állni hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése