2023. augusztus 31., csütörtök

A hosszú élet egyik titka


A kutatás
          A kutatás során az amerikai Brigham Young University kutatói 20 éven keresztül tanulmányozták 1700 olyan felnőtt házaspár életét, akik már két évtizede élnek együtt. Vizsgálták a fizikai állapotukat, a vitákra való reagálásukat, a boldogságukat és az életminőségüket is. Megkérték a nőket és a férfiakat is, hogy rangsorolják egy skálán az egészségüket rossztól kiválóig.
          Az eredmény pedig nem más, mint az, hogy azok a párok, akik nem vitatkoznak olyan sokat, egészségesebbek, és tovább élnek, mint azok, akik mindenen összekapnak. A boldog házasság tehát a hosszú élet titka.

         Az is kiderült, hogy a legtöbb vita a rokonok – leginkább az anyós – látogatása miatt tör ki például a karácsonyi készülődés során. A boldog párok pedig többször főznek és ebédelnek együtt, és több közös programot szerveznek maguknak.

Miért élhetünk tovább veszekedés nélkül?
     A sok veszekedés sok stresszel jár, ami köztudottan rövidíti az életet. Tehát, ha kevesebbet vitázunk, akkor minimálisra csökken a stressz a párkapcsolatban – és az életünkben is kisebb lesz. Emiatt pedig jobban tudunk majd aludni, könnyebben leszokunk a káros szenvedélyekről. A boldog kapcsolat megkönnyíti az életet, felszabadultabbá és egészségesebbé tesz minket. Még az élet többi részéből szerezett stresszt is csökkenti, hiszen ha tudjuk, hogy otthon béke és nyugalom vár minket kedvesünk karjaiban, akkor nem aggódunk annyit, könnyebben megnyugszunk, illetve megnyugtatjuk egymást.
          A boldogtalan házasságok ezzel szemben sok stresszel járnak, könnyebben rászoktatnak minket a káros szenvedélyekre, gyengítik az immunrendszerünket, és az életünket is rövidítik.

A tanulság
         Akármennyire is szeretnénk, azt tudjuk, hogy nem vagyunk képesek vitatkozás nélkül élni. Lehet egy kapcsolat bármennyire is jó, veszekedések akkor is lesznek. Ez így is van rendjén. Nem kell tehát aggódnunk, csak a legjobbra törekednünk. Ha hosszú életet szeretnénk, akkor próbáljuk meg veszekedés helyett beszélgetéssel, nyugodtan megoldani a problémákat. Ha pedig mégis vitára kerülne a sor, akkor beszéljük meg minél hamarabb, és béküljünk ki gyorsan. Segítsünk párunknak, ha gondja van, álljunk mindig a másik mellett, nyugtassuk és vigasztaljuk, ha kell
(Forrás: Femcafe.hu - Írta: váradimelinda 2013.07.21.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése