2022. december 6., kedd

Sztálin titkos születésnapjára - - - - 1878. december 6.

Máig sem világos, miért hamisította meg Sztálin a születésének évét és napját. Szerencsére megmaradtak azok a korabeli egyházi iratok, amelyek szerint édesanyja, Jekatyerine (Keke) Geladze 1878. december 6-án szülte meg őt, a harmadik fiát. 11 nappal később, december 17-én a bibliai József nevet adták a csecsemőnek az örmény származású Hahanov esperes és Kvinikidze alszerpap jelenlétében.
Ugyanakkor a kapitalista szövetségeseinek és az egész „haladó emberiségnek” 1879. december 21-ét (a régi orosz időszámítás szerint december 9-ét) kellett születésnapjának tekinteni.
Kész csoda, hogy a „Gazda”, aki máskor előszeretettel tüntette el a számára kellemetlen forrásokat, nem semmisíttette meg az eredeti iratokat.
Kun Miklós elmélkedik róla, miért másította meg a dátumokat:
1.      „Meglehet, Sztálint még mulattatta is, hogy Raszkolnyikovnak, a Bűn és bűnhődés hősének nyomdokain haladva mindent megengedhet magának.
2.      De az is elképzelhető, hogy a sokak által évekig megalázott, tanárai gúnyos megjegyzéseit tűrni kénytelen, a hatóságoknak kiszolgáltatott, később pedig a tulajdon elvtársai szellemi fölénye miatt kínlódó Szoszo Dzsugasvili így akart bosszút állni a múltért."
-Valahol régebben olvastam: Azt tartotta, hogy ő hozta a fényt az emberiségnek! És mivel ez a téli napforduló napja, ebben az időszakban kezdődnek az egyre hosszabb nappalok.

Az 1930-as években ez a kép forgott közkézen szülőházaként:

A szánalmas kunyhó helyére később Berija, az államvédelmi hatóság vezetője pazar múzeumot építtetett:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése