2015. március 9., hétfő

A Rákóczi Szövetség középiskolás vezetőképzője, Budapest, 2015. február 27–március 1. -- 12/7.

         Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke felidézte a Szövetség feladatát, majd Csáky Csongor főtitkár ismertette az idei főbb programokat. (Ez utóbbi egy részét már említettem a negyedik részben.)
         A legfőbb cél, a Kárpát-medence magyarságának szolgálata és II. Rákóczi Ferenc szellemi örökségének ápolása 1989-ben indult. Ma 429 településen (pl.: Magyarországon 250, Partiumban, Erdélyben 72, Felvidéken 64, Délvidéken 10) van helyi szervezet, ezen belül a jelen lévőket legjobban érdeklő szám: a 231 középiskolában 20 000-et meghaladó a taglétszám. A Szövetség népszerűségére a legjellemzőbb adat, hogy 2014-ben mintegy 2 000 fővel bővült a tagsága.
         Kiemelt programja 2004-től a Szövetségnek a beiratkozási program, mert ijesztő, hogy csak a Felvidéken a magyar gyerekek 1/5-e szlovák nyelvű iskolába jár. Ezért kap a magyar iskolákba beiratkozó 5200 gyerek 10 ezer forint támogatást (ami a Kárpátalján egy havi bére a tanároknak!). Az óvodai programjában tavaly 13 ezer óvodás kapott ajándékcsomagot, felhíva ezzel a figyelmet a magyar iskolában való tanulásra. A Szövetség száz helyszínen rendezett támogatói programot, ahol a műsor mellett a Szövetség képviselői elbeszélgettek a szülőkkel, érdeklődőkkel.

         Az anyanyelvi táborokat (Tatán, Baján, Győrben) elsősorban a szórványban élő magyar gyerekeknek rendezik. Középiskolásoknak már évek óta jól kialakult lehetőségeket kínálnak: a sátoraljaújhelyi tábor 450 fővel, a vezetőképző félévente, a diákutaztatási program, a Cultura Nostra történelmi vetélkedő, a Gloria Victis Ifjúsági Találkozó és Történelmi Vetélkedő (Többszáz három fős csapat szokott indulni.). A diákutazási programban mintegy 10 ezer határon inneni és túli diák vett részt március 15-én, június 4-én, október 23-án.
         Felnőtteknek központi szervezésben: főiskolás tábor Szentendrén, történelemtanárok tábora 1998-ban indult, irodalomtanárok tábora (pl. tavaly Gödöllőn 160 fővel), Esterházy János emléknap, az Összetartozás napja, II. Rákóczi Ferenc születésnapján koszorúzások, megemlékezések.
         Ezeket egészíti ki a helyi és az ifjúsági szervezetek számtalan saját szervezésű programja, amihez sok esetben a Szövetség anyagilag hozzájárul.
         Végezetül a főtitkár ismertette a Szövetség irodájának a fentieken kívüli tevékenységét (pályázatok írása, rendezvények lebonyolítása stb.), a jelenleg aktuális pályázati lehetőségeket, majd a Vezetőképzőn segítő önkéntes munkatársakat is bemutatta (Nagy Domonkos, Petrovay László), akik igazi lelkesedéssel beszéltek a saját munkaterületekről. Gratulálok nekik önzetlen tevékenységükhöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése