2020. szeptember 15., kedd

VISSZAEMLÉKEZÉS - Badacsonyi szüreti fesztiválról (hatodik rész) - 2012. szeptember 9.

A szüreti menet 4. rész

A Badacsonyi Bor Tricikli Francival minden évben igazi siker – mondta a hangosbemondó. Sajnos többet nem tudhattunk meg róla, pedig megérdemelné.

Balatontördemic Badacsonytomaj és Szigliget között fekszik; lakosainak száma: 835 fő. Területe már a bronzkorban is lakott volt. Régi elnevezése: Nemestördemic, 1950 óta viseli mai nevét. A Tördemic Táncegyüttes 2009-ben alakult; a meleg ellenére is alaposan felöltöztek. Játékos előadásuk még fokozhatta a melegség érzését, de szépen helyt álltak.

A Sipos Borház nevéhez, múltjához méltóan többszáz liter borral érkezett (mint hallottuk a hangosban). De ogy mennyit osztottak szét a kiváló fehér borból, arról hallgatott a fáma. A családban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra szállt. A dédapa kezdte herceg Eszterházy badacsonyi vincelléreként. Ma 10 hektáron gazdálkodnak. Az idők folyamán sok turistát és nevezetes személyt láttak vendégül. Leghíresebb Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját itt töltötte egy szüret alkalmából 1956. október 22-én.
A menet következő egységeként egy ősi magyar életkép szerepelt, a lovak orra alatti karikás ostor csattogtatása igazi bravúr volt a betyárnak és a lovasnak egyaránt.

Dunaszerdahely (ma Szlovákiában: Dunajská Sreda) a Csallóköz kulturális, közigazgatási, gazdasági központja. Már a bronzkorban is lakott volt. Ma a 22.500 főből 16.500 magyar nemzetiségű. Felvonulásuk a magyarság összetartozását jelképezte.

Nemesgulács a Tapolcai-medence déli részén, a Balatontól kb. 5 km-re fekszik. Neve az ómagyar Gula névből származik. A hagyomány szerint Eőry Miklós birtokosnál szolgált Répa Rozi, Sobra Jóska híres betyár szeretője. A római időktől fogva virágzó szőlőtermelés színhelye, a világhírű badacsonyi borok egy jelentős részét a környékén termelik. Ez meglátszott a nemesgulácsi lovasfogaton ülőkön is, akik igen nagy jókedvvel érkeztek meg Badacsonyba. A mellettünk álló asszony felkiabált: „Szállj le Béla, mert megyünk ebédelni!”. A Bélának eddig tartott a Világ dicsősége!
A nemesgulácsi felvonulókat a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület (székhelye Badacsonytomajban található) kistraktorral húzott borkínáló kocsija követte. A badacsonyi nyugdíjasokat szállító vonat is kínálta a finom bort, a nagy igyekezetben még egy kancsó is halálát lelte az aszfalton. (Folytatom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése