2020. július 7., kedd

VISSZATEKINTÉS - Miért verekedtek az ukrán parlamentben?

Az ember jókat derül, amikor a magyar parlamentben egy-egy erősebb kifejezés hallatán a másik párt képviselői bocsánatkérést, lemondás követelnek az „európai értékrend” nevében. Ebből az értékrendről mindenkinek megvan a maga véleménye. Nekem is, de most nem mondom el, hogy miért nem tetszik nekem a könnyű drogok fogyasztása, a melegek házassága, a szexuális szabadság tombolása stb. De ha olyat olvasok, hogy a világ több pontján, például a magas életszínvonalú Dél-Koreában, vagy a nálunk is jóval hamarabb államiságot kialakító Kijevi Russz utódjában verekednek a képviselők – jókat derülök. Mert hogy nálunk Tisza Istvánba is belelőttek a budapesti parlamentben, vagy Belgrádban az 1920-as években a Parasztpárt három vezetőjét sebesítették meg halálosan amúgy európai módon.
De vajon mi váltotta ki ezt a hírekben előkelő helyen szereplő nem szokványos cselekedetet? Egy olyan dolog, mely minden kultúrállamban természetes lenne, és amely ebben az esetben a magyar nemzetet is érinti. Ezért nem mentem el mellette vállrándítással.
Az Ukrajnában élő nemzetiségek számára előnyös kisebbségbarát nyelvtörvény vitájakor kezdődött 2012. május 24-én. A július eleji jogszabályról való szavazás során újabb verekedést élvezhetett a „kultúrvilág”. Az ellenzéki képviselők még az elnöki emelvény mikrofonjait is letörték, ezért még azt sem lehetett tisztán hallani, amint az első házelnökhelyettes szavazásra bocsátotta a nyelvtörvényt.
Az ülésteremben tartózkodó 364 képviselőből 248 igennel voksolt.  Eszerint egy adott közigazgatási egységen belül a kisebbségek hivatalosan használhatják anyanyelvüket, ha ott az arányuk eléri a legalább 10 százalékot. Így Ukrajna 27 közigazgatási egysége közül mintegy a felében, 13-ban az orosz, Kárpátalján a magyar, Krímben a tatár, Csernyivci megyében pedig a román nyelv emelkedhet regionális szintre. Ezek mellett kisebb közigazgatási egységekben még más nemzetiség is használhatja hivatalosan az anyanyelvét.
Ezzel Ukrajna nagy lépést tett a felé, hogy a valamikori Kijevi Russz tekintélyét visszaszerezze. (Több Árpád-házi király, főherceg  is házasodott Kijevből – a teljesség igénye nélkül például  Koppány vezér, :Szent László.)
(Megjelent 2012. július 7-én a blogomban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése