2022. július 28., csütörtök

Szerbiai benyomásaimról (5/5.)

          Délen, a Bácska, Dél-Baranya/Drávaszög, Muraköz, Mura-vidék területének 1941-es visszarendeződése után Magyarország határa teljesen a vizek mentén alakult ki: Dráva, Duna, Tisza. Az Országhatártúra mozgalom –­ kezdeményezésemre – a 75. évforduló alkalmából (több napos) vízi és szárazföldi túrát szervezett. Most nem a műemlékekről, nem a látnivalókról számolok be folytatásokban blogom olvasónak, hanem a szubjektív benyomásaimról.

Útközben, Sajkáslakon (a lakókocsit szívesen kölcsönadom)

Nagyon sok a nagy fa. Utak menték, településeken mindenütt árnyat ad, és a szemnek is kellemes. Településeken virágokat is látni a parkokban.
 Horgosi utcakép, zentai városháza

Feltűnően sok a partizán emlékmű, a második világháborús emlékmű, rajta a vörös csillag. Más a történelmük, mint a mienk. Néhány példa: Titelen, Antalfán, Fehértemplomban.




Nagy a nyugalom mindenfelé. Nálunk vibrál a levegő állandóan, érezhető a feszültség. Ott valahogy átszáll az emberre a nyugalom.

Sok a dohányzó ember, mind férfiak. Nálunk ha körülnéz az ember, sajnos több nőt, lányt lát bagózni, mint férfit.

Rendőrt gyalogosan egyet sem láttam, autóban is talán kétszer. Mintha nem lenne rendőrség Szerbiában. Ugyanakkor migránssal sem találkoztam, balesetet sem láttam.
De a rengeteg fekvő rendőr megőrjített! A legkisebb, eldugott, világvégi faluban is volt legalább egy!!!!!! Ember sehol, a járda az árkon túl – még véletlen baleset sem lehet, de fekszik a rendőr az úton keresztben. (Szóló autóval is le kell lassítani, utána meg újra felgyorsulni. Lakókocsival sokkal bonyolultabb, mert fékezéskor a lakókocsi tol, gyorsításkor meg visszahúz!!! És persze eszi a benzint minden fekvő rendőr, meg fárasztja a lábat a kuplungozás, a fékezés, a gáz nyomása stb. És teljesen felesleges!!!Legfeljebb zsúfolt lakótelepen van értelme!!!)

A római katolikus templomok mind be voltak zárva, a hívek nem látogathatták bármikor. Ezzel szemben az ortodox templomok mind nyitva voltak, bármikor lehetett menni imádkozni. Ez csak egy dolog, de ebből is látszik a hozzáállás. Nemhiába csökken a katolikusok száma és nő az ortodoxoké. Úgy látom, ezt csak én veszem észre!!! Példának Varázsliget és Deliblát ortodox temlomai:

(Készült: 2016-ban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése