2022. július 26., kedd

Szerbiai benyomásaimról (5/3.)

          Délen, a Bácska, Dél-Baranya/Drávaszög, Muraköz, Mura-vidék területének 1941-es visszarendeződése után Magyarország határa teljesen a vizek mentén alakult ki: Dráva, Duna, Tisza. Az Országhatártúra mozgalom –­ kezdeményezésemre – a 75. évforduló alkalmából (több napos) vízi és szárazföldi túrát szervezett. Most nem a műemlékekről, nem a látnivalókról számolok be folytatásokban blogom olvasónak, hanem a szubjektív benyomásaimról.

          Minden kapható, ugyanúgy, mint nálunk. Az árak is hasonlóak. A fizetés azonban kevesebb.
          Ahogy délebbre megyünk, a Trianon előtt is szerb részekre, szemmel látható a szegénység. A Bácskában és a Bánátban a kiváló fekete földek lényegesebben magasabb életszínvonalat biztosítanak. Ez volt a Történeti Magyarország éléskamrája. Nemhiába ragaszkodtak foggal-körömmel a szerbek ezekhez a területekhez Trianonkor.
          Feltűnően sok a kóbor kutya a mezőkön, az országutak mentén, a városokban. De sok ember is sétáltat kutyát. A vasút kiment a divatból. Például Fehértemplom elhagyott vasútállomása. Pedig itt négy sínpár volt valamikor!!!

A horgosi vasútállomás pottyantós WC-je

Nyomorék emberek kéregetnek a városokban a templomok előtt.

Településeken és nappal is kell használni a tompított világítást, nem csak az országúton, mint nálunk.

Nagyon sokfelé láttunk illegális szemétlerakókat. De a települések, utak mente is szemetes. Mint nálunk régebben. Gályán a kereszt mellé tették a szemétgyűjtőt. De itt legalább van.
(Készült: 2016-ban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése