2022. július 25., hétfő

Szerbiai benyomásaimról (5/2.)

          Délen, a Bácska, Dél-Baranya/Drávaszög, Muraköz, Mura-vidék területének 1941-es visszarendeződése után Magyarország határa teljesen a vizek mentén alakult ki: Dráva, Duna, Tisza. Az Országhatártúra mozgalom –­ kezdeményezésemre – a 75. évforduló alkalmából (több napos) vízi és szárazföldi túrát szervezett. Most nem a műemlékekről, nem a látnivalókról számolok be folytatásokban blogom olvasónak, hanem a szubjektív benyomásaimról.

Magyar vízilabdával is találkoztunk.
 Szendrői utcakép

És kis plakátokon is a magyar vizilabda

A délvidéki magyaroknál a magázás a megbecsülés jegye, a tegezés a lekezelést jelenti. (Találkoztam például két olyan magyar emberrel az egyik kempingben, akik nagyjából egykorúak voltak, 10 éve együtt kártyáznak, és magázódtak a tiszteletük jeleként. Én meg a tiszteletem jegyeként tegeződni akartam velük, de értetlenül néztek rám!!! Trianon óta ők tartják a régi szokásokat, mi pedig változunk.)

Nagyon udvariasak voltak a szerbek hozzánk. Bárkit megkérdeztünk bármiről, nagyon szolgálatkészek voltak. És mindegyik próbált még magyar szavakat is mondani (Jónapot, Viszontlátásra, stb.). Ez nemcsak a volt magyar területekre érvényes, hanem az eredeti szerb részeken is!!! Még dinnyevásárláskor is próbáltak magyar szavakat mondani!

Meglepően sok gyereket láttunk, és mindenfelé játszótereket. Nem a modern európai szabvány szerint, hanem a régebben nálunk is megszokott olcsóbbakat. De még kis falukban is volt hinta, libikóka. Dunadombó egy kis falu. Partizán emlékmű és játszótér ott is található (itt éppen egymás szomszédságában - bal oldalon és hátul látható).

A titeli játszótér. De mi lehet a rendeltetése annak az eldőlt kék oszlopnak?
(Készült: 2016-ban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése