2023. július 2., vasárnap

Muskátli fiatalítása

   A muskátli töveket ajánlatos folyamatosan fiatalítani. A 2–3 éves tövek virágoznak a legszebben, az öregedő növények gyengébb virágzásúak lehetnek.
            A muskátli nagy előnye, hogy megfelelő helyen és rendszeres öntözéssel szinte állandóan virágzik. Szépségét csak fokozza, ha olykor levéltrágyás oldattal megöntözzük, megpermetezzük, és az elszáradt virágzatoktól megszabadítjuk.
            A muskátli tövek átteleltetése vissza-visszatérő problémája a kertbarátoknak. Az átteleltetés gondját csökkenthetjük azzal, ha júliusban a legszebb tövekről erőteljes dugványokat szedünk, és azokat meggyökereztetjük.
            Mindig az erős szárak hajtásait szedjük meg dugványozáshoz. A dugvány 15–20 cm hosszúságú legyen, és úgy kell megvágni, hogy az alsó szárcsomó alatt kb. fél cm hosszúságú szárcsonk maradjon. A virágkezdeményeket és a nagyobb leveleket levágjuk a dugványról és félárnyékos helyre, mintegy 3-4 cm mélyen a földbe ültetjük.
            Gyakori öntözéssel a dugványok őszig erőteljes gyökérzetet fejlesztenek. Így a fagyok beállta előtt fölszedhetjük őket, cserépbe ültetjük, és fagymentes helyen, például előszobában, folyosón, lépcsőházban átteleltethetők. Az ilyen muskátli tövek tavasszal gyors növekedésnek indulnak, és bővebben virágzanak, mint az átmentett öreg tövek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése