2023. június 20., kedd

Tihany nevezetességeiből - Bencés apátság

Kéttornyú templomáról messziről felismerhető a vulkanikus eredetű, mélyen a tóba nyúló, csaknem ezer éve lakott, 5 km hosszú, 3,5 km széles Tihanyi-félsziget.
Tihany jelképe az 1055-ben alapított bencés apátság, amelyet méltán tartanak az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb idegenforgalmi célpontjának. Az apátság mai, barokk stílusú temploma a domb tetején nemcsak a környék, hanem Magyarország egyik emblematikus jelképe is.
          A bencés apátsági templomból mára csak az  I. András király sírját őrző altemplom – a magyar építészet egyik legbecsesebb emléke – és az apátság alapítólevele, az első magyar nyelvemlékünk maradt fenn. Az altemplomra emelt, XVIII. századi barokk, értékes fafaragásokkal díszített templom kolostorában, a Bencés Apátsági Múzeumban találjuk a templom-történeti kiállítást, az utolsó magyar király, IV. Károly (1916–18) emlékszobáját, a római- és középkori kőtárat. Az apátsági templom nyaranta orgonahangversenyek színhelye. Mindenhonnan látszik az apátsági templom:


(Saját képek 2013-ból)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése