2023. május 23., kedd

NOSZTALGIA - A balatonfüredi Bujtor-szobrot 2013-ban emelték

         Bujtor István (1942-2009) színész, rendező, színigazgató születésének 71. évfordulóján, 2013. május 5-én avatták fel a balatonfüredi Vitorlás téren a szobrát. A nemzetközileg is elismert szobrászművész, Farkas Ádám, Bujtort hajórészben, vitorlást kormányzó alakként örökítette meg. A szobrot nem magas talapzatra helyezték, hanem emberek által is elérhető közelségbe, akár mellé ülve fotót is készíthetünk vele.

          A szoboravató ünnepség levezetője Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt.
       Ünnepi megnyitójában Bóka István Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta, azért állítottak szobrot Bujtor Istvánnak, mert filmjeiben népszerűsítette a Balatont. A Vitorlás tér - mint helyszín - a legmegfelelőbb a szobor elhelyezésére, mert Bujtor István a vitorlázás szerelmese volt, és magas szinten művelte, e mellett Füred a balatoni vitorlázás bölcsője és fellegvára, és mert e térről ellátni Tihanyba, a filmjeiben másik sokat szereplő településre.

          Ezt követően Halász János kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, közadakozásból készült a szobor, amelyre úgy kell vigyázni mindankinek, mint ahogy Bujtor vigyázott a Balatonra. 
         Végezetül Eperjes Károly, az egykori művésztárs, a Bakony felől közelgő viharra hivatkozva rövid köszönetet mondott a szobor létrejöttét támogatóknak.
          Ezt követően az özvegy, Bujtor Judit, az egykori színésztársak és barátok, valamint a szobor létrejöttét támogatók jelenlétében került sor a szobor "leleplezésre." Közben A dunai hajós c. film zenéjét játszotta a balatonfüredi fúvós zenekar.
          Az ünnepséget érdekessé tette, hogy a kikötőben meg lehetett tekinteni Bujtor kedvenc vitorláshajóját, a Rabonbánt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése