2024. április 15., hétfő

Lincoln halálának napjára - 1865. április 15. Lincoln életútja

            Abraham Lincoln (Hodgenville mellett, Kentucky, 1809. február 12.Washington, 1865. április 15.) 1861-től 1865-ig az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke, az első republikánus elnök.  
            Megválasztása előtt ügyvédként, Illinois állami tisztviselőként, kongresszusi képviselőként dolgozott, valamint kétszer jelöltette magát sikertelenül szenátornak. A rabszolgaság eltörléséért agitáló kiváló szónokként 1860-ban elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét, és még abban az évben megválasztották elnöknek. Programja ismeretében sikertelen kompromisszumkeresési folyamat után hét déli állam kilépett az Unióból. Lincoln ezt nem volt hajlandó tudomásul venni, pedig több állam népszavazás útján döntött a kiválásról. Katonai erővel akadályozta meg az immár 11 konföderációba tömörült állam kiválását az Amerikai Egyesült Államokból, ezzel kirobbant az amerikai polgárháború.
            Lincoln sok területen tartotta kézben a háború vezetését. Az Amerikai Egyesült Államok főparancsnokaként maga választotta ki a hadműveleteket irányító olyan tábornokokat, mint például Ulysses S. Grant. A Republikánus Párt belügyeit is jól kezelte, pártja hangadóit bevonta háborús kabinetjébe és kompromisszumos együttműködésre késztette őket. Vezetése alatt a háború kezdetén az Unió irányítása alá kerültek a rabszolgatartó határállamok (Delaware, Kentucky, Maryland, Missouri és Nyugat-Virginia).
            Elnöksége idejére esett a 13. alkotmány-kiegészítés és az 1863-as emancipációs kiáltvány. Sokan kritizálták, főleg a Republikánus Párt radikális szárnya, hogy milyen lassan halad a rabszolgaság betiltása felé. Ezeken a kritikákon retorikai tehetségét kihasználó beszédeivel sikerült a nemzetet túllendíteni. 1863-as gettysburgi beszéde az egyik legszebb amerikai szónoklat lett, lelket öntött a nemzetbe. Az 1864-es elnökválasztáson ismét neki szavaztak bizalmat. A polgárháborúban Északot győzelemre vezette és törvényileg eltörölte a rabszolgaságot. Hat nappal azután, hogy a déliek katonai főparancsnoka, Robert Edward Lee letette a fegyvert, Lincolnnal egy merénylő golyója végzett. Ez volt az első eset hogy amerikai elnök merénylet áldozatává vált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése