2023. április 16., vasárnap

NEMZETEK KONYHÁJA - Zagorski štrukli (horvát specialitás)

Zagorski štrukli

A štrukli receptje igen megengedő, sokféleképpen készítik már évszázadok óta a Zágráb környéki és északi régiókban: lehet édes, lehet sós, lehet főzni és lehet sütni, és lehet előétel, levesbetét, főfogás, de akár desszert is.
     Az étel maga egy töltött tésztaféleség, amely hagyományosan a Zágráb környéki Zagorje régióból származik, innen terjedt el az országban. Az összetevők között nem találunk nehezen beszerezhető alapanyagot, csak olyat, ami a régióban is mindig elérhető, így télen-nyáron akár nálunk is az asztalra kerülhet ez a fogás. A zagorski štruklit a helyi háztartásokban több száz éve hasonló módon készítik, 2007-ben fel is került a horvát szellemi örökség listájára.
     A süteménynek külön fesztiválja is van, ez a
Štruklijada amelyet Kumrovec városában tartanak minden év júliusában, ahol sok készítő számtalan variációja közül kiválasztják az év legfinomabb štrukliját. Az ételt rengetegféle változatban készítik – így szinte lehetetlen elrontani –, minden térségnek megvan a maga jellegzetes (édes vagy sós, főtt vagy sütött) receptje.
     Két fő variánsa közül az egyikben sós vízben kifőzik a kis összecsomagolt, töltött „tésztapárnákat”, amelyeket utána vagy valamilyen aromás levessel kínálnak, vagy pirított zsemlemorzsával szórnak meg. A sütött változat tetejére általában még jó adag tejföl és sajt kerül. A štrukli legjellemzőbb tölteléke a túró (tojással és tejföllel elkeverve), de az év során az épp aktuálisan beérő zöldségből (például cukkiniből vagy sütőtökből) is gyakran készítenek tölteléket.

Az alábbi általános receptet a horvát turisztikai hivatal és a fesztivál szervezői ajánlják (sós, sütött változat):

A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, só, 2 kanál étolaj, 1 kanál ecet és egy kis langyos víz

A töltelékhez: 50 dkg friss túró, 3 tojás, só ízlés szerint (édes változatban ehelyett cukor)

A sütéshez: 1/2 liter tejföl (de lehet megolvasztott margarin vagy vaj, esetleg tejszín is) , reszelt sajt a tetejére

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk, megkenjük olajjal, majd fél-egy órát pihenni hagyjuk. Ezután a tésztát kinyújtjuk egy liszttel megszórt deszkán vagy ruhán (utóbbival egyszerűbb feltekerni). Összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd egy vonalban, kisebb halmokban egyik szélénél ráhelyezzük a tésztára. Feltekerjük, a halmok között a tésztát kicsit összenyomjuk, majd egy tányér segítségével kisebb párnákra vágjuk. Ezeket a töltött párnákat tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, leöntjük a tejföllel, hogy ellepje őket, a tetejét megszórjuk sajttal, majd 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje nem kezd barnulni.

A főtt variációhoz lobogó sós vízben megfőzzük a kis táskákat. Amikor feljön a víz tetejére, akkor van készen. Levesbe betétnek, vagy pirított zsemlemorzsával és tejföllel meghintve szervírozzuk.

A štrukliban éppen az a legjobb, hogy nagyon szabadon variálható, a variációinak csak a képzeletünk szab határt. Így tényleg lehetetlen elrontani!

Dobar tek (Jó étvágyat!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése