2022. március 26., szombat

Látásjavítás vörösborral?

A legújabb ajánlás szerint a vörösbor a szem őre, mert segít megelőzni a korral járó szembetegségeket egy vezető sebész szerint. A rezveratrol nevű antioxidáns a szőlőszemek hájéban található, s képes lassítani az időskori látásromlást a szem izmainak erősítésével.
A szemizmok gyengülése, valamint a látószerv vérereinek növekedése eredményezi azt, hogy az idő múlásával egyre inkább szükségessé válhat a szemüveg viselése. Emellett viszont a cukorbetegség is lehet a látásromlás oka.
– A rezveratrol a szőlőben és a vörösborban található, mely képes a korral járó makuladegeneráció megelőzésére. A feltételezések szerint meg tudja állítani a kontollálatlan érnövekedést is. Diabéteszes retionopátia esetén ugyancsak hatékony.
Ám nem a bor az egyetlen táplálkozási tényező, ami javíthatja a látást. A kel, a brokkoli és a spenót például luteint tartalmaz, amely szintén erősít bizonyos szemizmokat.

            Az A-, C- és E-vitaminban, illetve luteinben, zeaxanthinban és esszenciális zsírsavakban gazdag étrend is véd a szembetegségek ellen, ami az élénk színű gyümölcsökről és zöldségekről szintén elmondható, úgymint a kukoricáról, a narancssárga paprikáról, a mandarinról és a narancsról. 
(Forrás: Borászportál - MediPress  2014. február 18.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése