2023. július 29., szombat

Egyre gyakoribbak lehetnek a hőséghullámok Magyarországon

          Az ország területén nemrégen még hőségriadó volt érvényben, a meteorológiai előrejelzés szerint most várható néhány fokos enyhülés. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nőtt – írta az OKI, hozzátéve: a 2008–2011. évi hőséghullámok idején ez 15–28 százalékos növekedést jelentett, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek.
A hosszan tartó meleg az egészséges emberek szervezetét is megviseli – jegyezte meg az OKI. Az ember normális külső testhőmérséklete 32–33 Celsius-fok. Ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni, az ember izzadni kezd, ami kiszáradást és nátriumvesztést is okozhat. „Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával” – hangsúlyozta az intézet.
A nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat; súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején például futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.
Az autóvezetők figyelmét is felhívták arra, hogy a hőségben romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni. Ismételten kiemelték: zárt gépkocsiban senki ne hagyjon gyermeket, de állatot sem.
Azoknak, akik a vízpartokra mennek hűsölni, azt tanácsolták, hogy a kijelölt szabad vízi fürdőhelyekről tájékozódjanak az OKI honlapján. A bányatavakban, a folyóvizekben ki nem jelölt helyeken nemcsak balesetveszélyes fürdőzni, de a fertőzések veszélye is fennáll – tették hozzá.
A különböző hűtőberendezésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy azokat csak szakaszosan, fokozatosan, átmeneti hűtésre szabad használni, különben csökkentik a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodóképességet.
Forrás alapja: HetiVálasz.hu 2012-ben megjelent írása, de most is aktuális. A képet Alsóörsön készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése